Ректором харківського вишу хоче стати лікар, який у 90-х продавав дітей за кордон

Дата: 11 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Одним із двох кандидатів на посаду ректора Харківської медичної академії післядипломної освіти став засуджений у 90-х роках за продаж за кордон дітей Богдан Федак.

Увагу до ситуації привернула колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун.

У Харківській медичній академії післядипломної освіти відбуваються вибори ректора. Одним з 2-х кандидатів на перемогу є…

Опубліковано Уляна Супрун Вівторок, 11 лютого 2020 р.

Користуючись своїм службовим становищем, Федак у Львівській обласній клінічній лікарні допоміг організувати схему, коли матерям немовлят казали про смерть дитини, після чого вони підписували відмову, а згодом їхніх дітей продавали за кордон.

Федака засудили до двох років позбавлення волі із забороною обіймати посади в медичній галузі.

“На жаль, ця справа, яку ще назвали “справою дітей”, не завадила йому продовжити будувати кар’єру у сфері охорони здоров’я. У 2000-х роках він став помічником тодішнього народного депутата Ігора Шурми і незабаром – головним лікарем Харківської міської клінічної лікарні, а далі – головним лікарем обласної клінічної лікарні, де також відзначився корупційними скандалами”, – розповіла Супрун. 

Згодом Федак став головою управління охорони здоров’я Харківської ОДА і пробув на посаді до 2019 року.

Наразі працівники медакадемії, яку хоче очолити Федак, написали відкритого листа до міністра охорони здоров’я з проханням узяти під особистий контроль проведення конкурсу. У ньому, зокрема, йдеться, що міністерство без пояснення відсторонило від участі в конкурсі на посаду ректора академії трьох інших претендентів. У такий спосіб на виборах залишилася кандидатура Федака та ще однієї особи, яку працівники академії розглядають як технічну кандидатку.

Відсторонені претенденти на посаду ректора звернулися до суду, аби оскаржити вибори, а під час першого туру більшість колективу не проголосувала жодного з кандидатів, однак Федак досі може стати ректором вишу. 

Нагадаємо, що за роки незалежності від торгівлі людьми постраждало майже 230 тисяч українців. Найчастіше жертвами сучасного рабства в Україні стають жінки, яких відправляють за кордон для надання сексуальних послуг, і чоловіки, які потрапляють у трудове рабство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter