Ректора луганського університету заочно засудили до 10 років в’язниці за проведення псевдореферендуму

Дата: 05 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

До 10 років увʼязнення засудили ректора окупаційного “Луганського університету ім. Даля” Віктора Рябічева, який допомагав організувати та проводити псевдореферендум. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Фото: СБУ

Так, у липні 2022 року він організував у приміщенні університету засідання так званого “другого складу громадської палати ЛНР”. На ньому ухвалили рішення щодо створення “громадського штабу референдуму про приєднання ЛНР до РФ”.

Рябічев надав приміщення навчального закладу для голосування і розміщення “виборчої комісії”, а в день “волевиявлення” – голосував на камеру. У пропагандистському відео незаконний референдум видавався довгоочікуваною подією для громадськості Луганська та студентів окупаційного університету.

У суді прокурор довів, що ректор так званого “Луганського університету ім. Володимира Даля” брав активну участь у підготовці та проведенні псевдореферендуму.

Зрештою суд визнав Рябічева винним у пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). Його засудили до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Засуджений також є координатором російської політичної партії “Єдина Росія” в так званій “ЛНР”. 

Нагадаємо, що в жовтні суд у Запоріжжі визнав колишню депутатку Мелітопольської міської ради від партії “Опозиційний блок” Галину Данильченко винною в колабораціонізмі та державній зраді, її заочно засудили до 15 років увʼязнення.

З матеріалів слідства відомо, що 17 квітня минулого року Данильченко очолила місцеву окупаційну адміністрацію і зайнялася пропагандою ідей “русского мира” серед незахищених верств населення.

У середині квітня 2022 року вона керувала виготовленням та підняттям у центрі Мелітополя прапора “побєди” і прапора РФ. Зрадниця  брала активну участь у створенні незаконного правоохоронного органу.

Також обвинувачена створила пропагандистський телеграм-канал на підтримку держави-агресора.

Під час досудового розслідування слідчі виявили, що Данильченко організувала та фактично провела незаконний референдум про входження Мелітополя до складу РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter