Ставленицю окупантів, яка “виконує обов’язки” мера Мелітополя, заочно засудили до 15 років в’язниці

Дата: 08 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Суд у Запоріжжі визнав колишню депутатку Мелітопольської міської ради від партії “Опозиційний блок” Галину Данильченко винною у колабораціонізмі та державній зраді, її заочно засудили до 15 років увʼязнення.

Про це повідомляє “Судовий репортер”, з посиланням на вирок від 25 вересня.

Ставлениця окупантів Данильченко. Фото з відкритих джерел

Як повідомляється, в умовах окупації 11–12 березня 2022 року Данильченко стала виконувати обовʼязки мера Мелітополя. Колаборантка звернулась до депутатів міської ради із закликами брати участь у діяльності незаконно створених органах влади, а також переконувала жителів міста припинити опір окупантам. 

З матеріалів слідства відомо, що 17 квітня минулого року Данильченко очолила місцеву окупаційну адміністрацію і зайнялась пропагандою ідей “русского мира” серед незахищених верств населення. У середині квітня 2022 року вона керувала виготовленням та підняттям у центрі Мелітополя прапора “побєди” і прапора РФ. Зрадниця  брала активну участь у створенні незаконного правоохоронного органу. Також обвинувачена створила пропагандистський телеграм-канал на підтримку держави-агресора.

У ході досудового розслідування слідчі виявили, що Данильченко організувала та фактично провела незаконний референдум про входження Мелітополя до складу РФ.

Під час судового засідання свідок, який знає Данильченко з часу роботи в Мелітопольській міській раді, повідомив, що після вторгнення окупаційних військ РФ він неодноразово бачив її в приміщенні районної ради, де окупанти влаштували комендатуру. Вона почувалася вільно та впевнено, спілкувалася з окупантами та давала їм вказівки. 

За його словами, 11 березня 2022 року чинного міського голову забрали представники окупаційних військ, а Данильченко зайняла його кабінет та почала виконувати обовʼязки мера.

Наступного дня відбувся мітинг на підтримку міського голови. Після чого ініціативній групі стало відомо, що мер написав заяву про складання повноважень і тепер Данильченко здійснює його повноваження та вимагає, щоб всі керівники підприємств та відомств вивели працівників на роботу.

13 березня вранці російські військові забрали свідка з дому та вивезли у невідомому напрямку. У приміщенні підвалу він провів 42 доби.

Ще один свідок, директорка ТОВ “Тепломелітополь” розповіла у суді, що після викрадення мера зустрічатися з Данильченко не хотіла, тому домовились про зустріч з ініціативною групою за адресою місцевого водоканалу. Але на підприємство прийшли люди, які змусили її пройти до Данильченко. У мерії до свідка вийшов російський військовий та провів її у фоє, де було багато військових у чорній формі. У фоє висів аркуш із прізвищами керівників підприємств міста. Військові наказали свідку здати телефон та пройти в кабінет мера. Данильченко поводилася зверхньо і віддавала накази військовим, говорила, що тепер вона мер міста, веліла свідку написати заяву про звільнення з посади та передати справи. Свідка відпустили й через пару тижнів жінка виїхала з міста.

Доказами на суді стали відео за участю Данильченко, в яких вона вітає мелітопольців із проведенням референдуму про приєднання до РФ, закликає не піддаватися на провокації української влади, а саме не брати участі в евакуації з міста, оголошує про перехід на російську валюту — рублі. 

Крім того, правоохоронці прослухали телефонні розмови Данильченко, які підтверджують її злочинну діяльність. Зокрема, 18 березня 2022 року обвинувачена обговорювала із невстановленою особою поставки бензину і дизпалива з анексованого Криму. 23 березня Данильченко доповіли, що російські військові викрали майно заводу “Гідромаш”. 8 квітня колаборантка спілкувалася про пошиття форми російським солдатам і прапора окупаційної влади.

Суд визнав Галину Данильченко винною у колабораціонізмі та державній зраді та заочно засудив до 15 років увʼязнення.

Нагадаємо, на початку березня 2022 року Данильченко росіяни “призначили” новою очільницею тимчасово окупованого Мелітополя. 

Після цього зрадниця записала на місцевому телебаченні звернення до місцевих жителів, в якому заявила, що у місті створюється “комітет народних обранців, який і керуватиме Мелітополем”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter