Реформа не передбачає конкурсу на посаду Генпрокурора

Дата: 18 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Прокурори антикорупційної прокуратури будуть підпорядковуватися Генпрокурору, і це створює ризики залежності.

Про це зазначив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук в інтерв’ю на “Громадському ТБ“.

Експерт зазначив, що з 15 липня почав діяти новий закон про прокуратуру, проголосований ще 14 жовтня 2014 року. Без підписання президентом законопроекту № 2667 цей закон не міг набрати чинності, оскільки мав вади в перехідних положеннях. Тепер це дозволить запустити у прокуратурі процес реформування.

З 20 липня буде оголошено конкурс на посади у місцевих прокуратурах. Тобто у всі місцеві прокуратури в усіх регіонах, в тому числі у Києві, буде відкрито конкурс на посади прокурорів, зокрема і для юристів, які не працюють прокурорами. Це фактично щось схоже на патрульну поліцію“, – розповідає Банчук.

Як говорить експерт, досі лишалася чинною норма, за якою людина, що претендує на посаду прокурора, повинна мати 2 роки юридичного стажу та 1 рік навчання в Національній академії прокуратури України. Новий закон зробив можливим претендувати на цю посаду навіть тим, хто має лише диплом юриста – якщо людина пройде конкурс, то перші півроку роботи будуть вважатися ще й стажуванням, тому у навчанні в академії прокуратури не буде необхідності. Більше того – правкою до законопроекту цю академію у її попередньому вигляді фактично ліквідовано та перетворено на навчальний центр.

При відборі на рядові посади у місцевих прокуратурах претенденти проходитимуть тестування з юридичних питань, психологічне тестування та тестування загальних знань, розповідає експерт. Керівників та заступників керівників місцевих прокуратур буде обирати конкурсна комісія. Наступним етапом будуть тестування на посади в обласних прокуратурах та прокуратурі Києва, а в наступному році – і в ГПУ.

До 2018 року кількість прокурорів планують зменшити з 17 до 10 тисяч.

Це дуже важливо, бо в нас одна з найбільших кількість прокурорів на 100 тисяч населення. А де багато прокурорів, там вони знаходять для себе додаткову роботу, додатково тиснуть на бізнес, і також ми маємо інші наслідки“, – говорить Банчук.

Прокурори не мають права проводити перевірки поза межами кримінального провадження. Питання щодо порушень з їх боку тепер розглядаються генеральною інспекцією ГПУ, за яку відповідальний заступник генпрокурора Давід Сакварелідзе. Як говорить Банчук, прокурори ГПУ та Київської обласної прокуратури були не першими фігурантами подібних справ – раніше вже були затримані на підставі інформації генеральної інспекції співробітники у Дніпропетровській області, Білій Церкві, але ці випадки не висвітлювалися у ЗМІ.

З 15 лютого, коли буде створено дисциплінарну комісію з представників нових співробітників місцевих прокуратур, почне діяти інший механізм притягнення прокурорів до дисциплінарної відповідальності. Для громадян це означає, що якщо прокурор невчасно відповів або повів себе нечемно, то ця скарга не буде розглядатися вищим керівництвом і кластися “під стіл”, а буде відкритий розгляд, де громадянин за допомогою адвоката зможе довести, чому він вважає це порушенням, та добитися притягнення до відповідальності або звільнення прокурора з посади.

Новим законом передбачені нові правила виконання наказів: якщо прокурор буде розуміти, що наказ керівництва незаконний або на межі закону, він має право просити в керівника письмове підтвердження цього наказу. Якщо прокурор не попросив такого підтвердження, то згодом повинен буде відповідати за порушення самостійно.

Серед недоліків нового закону Олександр Банчук називає фактичну ліквідацію незалежності спеціальної антикорупційної прокуратури, яка повинна діяти при Національному антикорупційному бюро для належного його функціонування. Прокурори антикорупційної прокуратури будуть підпорядковуватися генпрокурору, і це створює ризики залежності. Конкурсну комісію з відбору на посаду голови антикорупційної прокуратури складатимуть 7 представників від Верховної Ради і 4 від ГПУ. Також у законопроекті немає положення про конкурс на посаду генпрокурора, що пропонувала Венеціанська комісія.

Основною метою реформи, говорить експерт, є позбавлення прокуратури функцій загального нагляду – вона повинна займатися лише державним обвинуваченням у злочинах. Важливою також є прозорість механізму призначення на посади та можливість звільнення за порушення. Експерт сподівається, що реформування дозволить прийти до таких змін вже протягом року. 

За словами заступника Генпрокурора Давида Сакварелідзе, приблизно за 4 місяці буде реорганізовано прокуратуру низового рівня: 638 районних прокуратур об’єднають і збільшать, таким чином створивши 178 місцевих. У процесі реорганізації до місцевих прокуратур потраплять ті колишні співробітники, які успішно складуть тести. За рахунок оптимізації зарплата місцевих прокурорів складе близько 15 тисяч грн. Передбачена автоматизація процесуальних дій у рамках досудового розслідування, зокрема, впровадження системи автоматизації e-Case Management System. Вона дозволить контролювати кількість і якість справ вищими прокурорами, а отже, боротися з корупцією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter