Речник Міноборони розказав, чому ФСБ затримує “диверсантів” у Криму

Дата: 21 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

У Міністерстві оборони ще раз підкреслили, що повідомлення спецслужб РФ про “українських диверсантів” у Криму є інформаційною провокацією російської пропаганди.

Про це у коментарі “Українській правді” сказав речник Міністерства оборони з питань АТО Андрій Лисенко, коментуючи нові затримання в Криму.

“Сьогодні ми є свідками продовження брехливого серіалу авторства російського ФСБ під назвою “куда не глянь, везде они”. Чергова серія “затримання українських розвідників”, – зазначив полковник.

За словами Лисенка, це – нова технологія гібридної війни, яку Росія активно веде проти України.

“Насправді російські спецслужби намагаються дискредитувати українських військових, у яких зараз дуже високий рівень довіри в українського суспільства. По-друге, звинуватити Україну в начебто агресивних діях і показати начебто ефективність спецслужб РФ”, – сказав речник АТО.

Він нагадав, що так звані затримання “українських диверсантів” відбуваються на території окупованого Криму.

“Чому такий “успіх” ФСБ? Відповідь дуже проста: на території Криму залишилось багато колишніх військовослужбовців, які вже давно залишили службу, вийшли в запас, проживають зі своїми родинами і займаються своїм бізнесом. Їхні особові справи залишилися у військових комісаріатах, які зараз також працюють”, – наголосив Лисенко.

“Для будь-якого співробітника ФСБ, навіть якщо в нього досвіду 1 день роботи, неважко зайти взяти особову справу якогось запасника і зробити з нього “диверсанта”. Тому зараз ми бачимо конкретні прізвища. Але те, що їм інкримінується, – суцільна вигадка”, – додав він.

Лисенко підкреслив, що військовослужбовці України, які зараз несуть службу, вони залишаються у військових частинах та виконують бойові завдання.

“Жодного з них ніхто ніде не затримував”, – заявив полковник.

Нагадаємо, 21 листопада стало відомо про арешт в окупованому Криму двох осіб, яких також охрестили “українськими диверсантами”.

У суді, контрольованому російською окупаційною владою, нібито встановили зв’язок затриманих з трьома затриманими 9 листопада в Севастополі українцями – експертами аналітичного центру “Номос” Дмитром Штибліковим і Олексій Бессарабовим, а також Володимиром Дудкою. 

14 листопада ФСБ Російської Федерації оприлюднила в пропагандистських російських ЗМІ відео допиту затриманих українців, де вони нібито зізнаються в роботі на розвідку. 

Це вже друга спроба Росії, яка окупувала Крим, звинуватити Україну в підготовці диверсій.

У серпні ФСБ оголосила про запобігання в Криму терактів, підготовкою яких нібито займалася українська розвідка.

У справі про підготовку терактів в Криму були арештовані два громадянина України – Євген Панов і Андрій Захтій. У Міноборони заявили, що затримані ніяк не пов’язані з українськими спецслужбами.

За даними правозахисників, Панова катували кілька днів, після чого він обмовив себе на відео, записаному спецслужбами.

Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що подібні методи тортур застосовували і щодо Геннадія Афанасьєва, Олега Сенцова, Андрія Коломійця і Олександра Костенка.

За останньою інформацією, Панов і Захтій знаходяться в Лефортово. Однак до них не пускають навіть російських адвокатів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter