“Реальна історія Криму”: документальну стрічку Акіма Галімова показали в межах ІІІ Парламентського саміту Кримської платформи

Дата: 24 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Документальну стрічку українського кримськотатарського журналіста, сценариста та продюсера Акіма Галімова “Реальна історія Криму” показали учасникам III Парламентського саміту Кримської платформи в столиці Латвії Ризі.

Показ відбувся 23 жовтня у столичній Кам’яниці Чорноголових, пише ZMINA.

Фото: ZMINA

У стрічці журналіст з допомогою історичних фактів і документів розвінчує міф росіян про те, що Крим нібито є й завжди був невіддільною частиною Росії. 

Фото: ZMINA

Перед початком показу зі вступною промовою виступив спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Він подякував Латвії за підтримку та наголосив на тому, що латвійський народ дуже добре знає і розуміє, що таке окупація, бо свого часу він, як і українці, і кримські татари, боровся за свою незалежність від СРСР.  

З вітальними словами перед учасниками заходу виступили також спікерка Сейму Латвії Дайга Мієріня, міністерка закордонних справ країни Байба Браже, мер Риги Вілніс Кірсіс, висловивши беззаперечну підтримку Україні.

Фото: ZMINA

Після показу документального фільму відбулася дискусія щодо майбутнього Криму, в якій взяли участь Постійна представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, членкиня Меджлісу кримськотатарського народу, журналістка Гаяна Юксель, журналіст, продюсер Акім Галімов.

Фото: ZMINA

Зокрема, Чубаров під час обговорення відзначив важливість дипломатичних зусиль української влади та міжнародної спільноти щодо завершення війни та деокупації всіх українських територій і водночас наголосив на тому, що зволікання та недостатній тиск на Росію неприпустимі, бо це може призвести до її перемоги в цій війні.

Нагадаємо, що 23–24 жовтня 2024 року в столиці Латвії Ризі проходить III Парламентський саміт міжнародної Кримської платформи, організований парламентом Латвійської Республіки в співпраці з Експертною мережею Кримської платформи, Латвійською платформою для розвитку співпраці (LAPAS) та Латвійським інститутом міжнародних відносин.

Участь у заході підтвердили делегації з понад 40 країн світу та представники міжнародних організацій.

Два попередніх парламентських саміти Кримської платформи відбулися в Загребі (Хорватія) та Празі (Чехія).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що найнебезпечнішою тенденцією для свободи слова в окупованому Криму залишаються сфабриковані кримінальні переслідування громадянських журналістів, спрямовані на подальше придушення будь-яких виявів альтернативної думки на півострові.

Про це заявила керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторія Нестеренко під час пресконференції в межах III Парламентського саміту міжнародної Кримської платформи в Ризі 23 жовтня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter