ЄС та США засудили ліквідацію міжнародного “Меморіалу” в Росії

Дата: 29 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

США та Європейський Союз засудили переслідування та ліквідацію міжнародної громадської організації “Меморіал” у РФ, назвавши це чорним днем для громадянського суспільства в Росії та образою справи прав людини у світі.

Про це повідомляється на сайті Державного департаменту США, а також на сайті Ради Європи.

Джерело: memo.ru

Ми також продовжуємо із занепокоєнням стежити за паралельними зусиллями Росії щодо закриття дочірньої організації міжнародного “Меморіалу” Правозахисного центру “Меморіал”. Переслідування Міжнародного правозахисного центру “Меморіал” і “Меморіалу” є образою їхньої благородної місії та справи прав людини всюди. Народ Росії – і пам’ять мільйонів людей, які постраждали від репресій радянських часів, – заслуговують на краще“, – зазначив державний секретар США Ентоні Блінкен.

Він додав, що закриття міжнародного “Меморіалу” відбулося після року скорочення простору для незалежного громадянського суспільства, ЗМІ та продемократичних активістів у Росії.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич також заявила, що Росія продовжує віддалятися від загальноєвропейських цінностей у зв’язку з ліквідацією “Меморіалу”.

Ліквідація міжнародного “Меморіалу” – руйнівна новина для громадянського суспільства в Російській Федерації. Існування та розвиток організацій громадянського суспільства є важливою опорою будь-якої європейської демократії. Проте Російська Федерація, схоже, щораз далі відходить від загальноєвропейських стандартів і цінностей“, – сказала Пейчинович-Бурич.

Нагадаємо, Верховний суд Росії ухвалив рішення про ліквідацію “Меморіалу”.

Ліквідувати організацію просила Генеральна прокуратура РФ. Під час засідання 28 грудня прокурор Олексій Жафяров на підтвердження позиції силовиків заявив, що “Меморіал” створює брехливий образ СРСР як терористичної держави, очорнює пам’ять про так звану Велику вітчизняну війну та реабілітує нацистських злочинців. Причиною цих дій, на думку прокуратури, є те, що “хтось платить за це”

Прокуратура також наголошувала, що “Меморіал”, називаючи себе міжнародною організацією, намагається підкреслити свій особливий статус, а дотримуватися чинного законодавства РФ організації нібито заважає те, що вона вважає за краще критикувати державу.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter