“Разом уже 10 років”: пара біженок з України хоче одружитись у Великій Британії

Дата: 20 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Пара українок, яка рік тому виїхала з країни, рятуючись від війни, збирається одружитись у Великій Британії.

Про це пише ВВС. 

Юлія і Тетяна. Фото: ВВС

Юлія і Тетяна перебувають у стосунках уже 10 років і хотіли одружитися давно. Однак українське законодавство досі не визнає одностатевих шлюбів та громадянських партнерств, тому пара планує провести невелику церемонію в березні в країні, що приймає.

“Ми збираємося зробити єдине, що неможливо зробити в Україні. Ми збираємося одружитися. Ми одностатева пара, тому тут, у Великій Британії, ми почуваємося ближчими, ніж могли бути в Україні. Ми щасливі, тому що ми живі, у безпеці та разом, але це дуже гірке щастя. Щодня ми читаємо новини, перевіряємо чи все гаразд у наших друзів”, – розповідає Тетяна.

Так, рятуючись від повномасштабної війни, жінки, які раніше працювали перекладачками в Києві, оселилися в Дербіширі. Шукаючи тимчасовий дім, вони розмістили оголошення. На нього відгукнулось одностатеве подружжя – Сара і Хелен Барлі-Макмаллен

Сара і Хелен Барлі-Макмаллен. Фото: ВВС

За словами Сари, вони з дружиною запропонували Юлії та Тетяні дім, оскільки боялися, що ЛГБТ-біженці можуть зіткнутися з додатковим переслідуванням.

“Для них важливо бути тут і не тільки почуватися в безпеці від війни, але й почуватися в безпеці як одностатева пара”, – зазначила жінка.

Однак наразі Тетяна та Юлія шукають роботу, щоб орендувати окреме житло та надсилати пожертви на українську армію. У майбутньому пара планує повернутися до України. 

Раніше ZMINA писала, що в листопаді комунікаційниця Лєда Космачевська заявила, що вийде заміж за військового-гея, щоб представляти його інтереси в разі, якщо він зазнає поранень чи загине. У майбутнього чоловіка Лєди є партнер, з яким вони разом уже 15 років, однак оскільки в Україні досі немає можливості реєструвати цивільні партнерства ЛГБТ-людям, він не може представляти інтереси свого хлопця в суді або лікарні. 

Нагадаємо, що петиція про легалізацію одностатевих шлюбів в Україні набрала 25 тисяч голосів ще в липні. Тоді голова ГО “Українські військові ЛГБТ за рівні права” та об’єднання ЛГБТ-військових Віктор Пилипенко закликав усіх небайдужих підписати петицію про легалізацію одностатевих шлюбів, а Верховну Раду та президента України зробити все, щоб відповідні закони були ухвалені.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter