Ратифікація Римського статуту пришвидчить розслідування злочинів на окупованих територіях – Мамедов

Дата: 20 Грудня 2020
A+ A- Підписатися
Ратифікація Римського статуту дозволить Україні стати повноправним учасником процесу в усіх структурах Міжнародного кримінального суду. А також прискорить розслідування правопорушень та притягнення до відповідальності винних у злочинах в окупованому Криму та на Донбасі.
 
Про це в інтерв’ю українському інформаційному агентству ” Укрінформ”розповів заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

Існує декілька стадій у цьому процесі. Україна пройшла першу, яка складалася з кількох етапів. Ідеться про попередню експертизу, коли давалася початкова оцінка наданої інформації, другий етап – визначення предметної юрисдикції, тобто підтвердження кваліфікації злочину, і в даному разі це воєнні злочини та злочини проти людяності. Третій – визначення компліментарності. Йдеться про спроможність МКС здійснювати розслідування. Міжнародний кримінальний суд береться за такі справи, коли національні правоохоронні органи не можуть повноцінно проводити розслідування, наприклад, через брак доступу до окупованих територій чи підозрюваних і свідків. І нарешті, четвертий етап першої стадії – завершення попереднього вивчення та відкриття повноцінного провадження відповідно до інтересів правосуддя. Тут є важливий момент: якби Україна ратифікувала Римський статут, то четвертий етап був би для України вже початком розслідування. Заяви прокурора МКС було б достатньо”, – сказав заступник генерального прокурора України.

За його словами, оскільки Україна не є країною-учасником Римського статуту, прокурор Міжнародного кримінального суду змушена звернутися до Палати попереднього провадження, яка ухвалить остаточне рішення про відкриття.

Оскільки тривають вибори нового прокурора МКС, і на початку лютого ми знатимемо наступника Фату Бенсуди, то вже з ним вестимуться консультації щодо стратегічних питань, пов’язаних, зокрема і з поданням клопотань у Палату попереднього провадження. Про це заявила пані Бенсуда. За процедурою, для суддів палати вона готуватиме аргументи, достатні для ухвалення рішення. Я ще раз хочу наголосити: якби ми ратифікували статут, то процес повноцінного розслідування міг би розпочатися вже найближчим часом. Без цього орієнтовно процес може тривати до року”, – зауважив Мамедов.

Римський статут, на основі якого був заснований Міжнародний кримінальний суд, нині ратифікувало сто держав світу. Україна підписала Римський статут МКС ще в січні 2000 року, але не ратифікувала його. Перешкодою став висновок  Конституційного Суду України  про невідповідність деяких положень документа Основному закону. Але це не завадило Україні звернутися до МКС, адже сам Римський статут передбачає таку можливість для країн, які його підписали.

Нагадаємо, що у Міжнародному кримінальному суді Гааги завершили попереднє розслідування у справі “Ситуація в Україні”. Про це оголосила прокурорка Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда

Справа стосується воєнних злочинів на території України, мова йде, зокрема, про вбивства, насильницькі зникнення, катування, переслідування українців за політичними та релігійними переконаннями, примусову депортацію населення Криму на материкову частину України та колонізацію півострова. Ці порушення норм міжнародного гуманітарного та кримінального права аналізувались Офісом Прокурора Міжнародного кримінального суду з 2015 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter