Ранковий обстріл Енергодара: на ЗАЕС спрацював аварійний захист та відключився працюючий енергоблок

Дата: 01 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Вранці окупанти обстріляли житлові будинки та цивільну інфраструктуру Енергодара з гелікоптерів, ствольної та реактивної артилерії. Внаслідок цього є загиблі та поранені, інформація уточнюється. Крім того, дії росіян призвели до відключення одного з енергоблоків та знеструмлення станції.

Про це повідомляють голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко, міський голова Енергодара Дмитро Орлов, а також НАЕК “Енергоатом”.

Фото: Дмитро Орлов

“З п’ятої години ранку не припиняються постійні мінометні обстріли міста. Чути автоматні черги. Самі ж вбивці цивільного населення, які обстрілюють зранку Енергодар з мінометів, автоматів і гатять снарядами, задіяли авіацію (над містом кружляють гелікоптери) вже повідомили про загиблих та поранених внаслідок їхніх обстрілів”, – написав Орлов.

Мер також наголосив, що надходить інформація про влучення в житлові будинки по вулиці Центральній, Воїнів-Інтернаціоналістів, Курчатова, у приватні присадибні будинки в кооперативах в передмісті, приймальний покій СМСЧ, магазин, дитячі садочки. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Як повідомляє “Енергоатом”, о 4:57 внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок. Внаслідок цього пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів. Така критична ситуація відбувається вже вдруге протягом останніх 10 днів. 

Водночас місія Міжнародного агентства з атомної енергії вирушила на Запорізьку АЕС попри повідомлення, що російські війська почали інтенсивний обстріл Енергодара. Глава МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі повідомив, що, знаючи про “посилення військової активності у цьому районі”, планує продовжити місію на об’єкт і зустрітися з його персоналом.

“Зайшовши так далеко, ми не зупиняємося”, – зазначив він.

Нагадаємо, що напередодні вранці місія МАГАТЕ вирушила з Києва до Енергодара. Однак так звана окупаційна “влада” Запорізької області оголосила, що не робитиме спецперепусток учасникам місії, щоб ті швидко потрапили на ЗАЕС, зазначивши, що учасники “могли б швидко та без перешкод потрапити туди з Росії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter