Через дії росіян на ЗАЕС відключили два енергоблоки: це відбулось вперше в історії станції

Дата: 25 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Внаслідок бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС відбулось відключення повітряної лінії “Дніпровська” і, як наслідок, відключення 5-го та 6-го енергоблоків ЗАЕС. Це відбувається вперше в історії станції. 

Про це повідомила Держінспекція ядерного регулювання та “Енергоатом”. 

Фото: ЗАЕС

У “Енергоатомі” кажуть, що причиною відімкнення стали пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС.

“Двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС з енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – “Дніпровська”, – пояснюють у підприємстві.

Близько 12-ї години 5-й енергоблок відімкнувся від мережі, а тому там спрацював аварійний захист, а 6-й енергоблок перевели на живлення власних потреб. 

Згодом повітряну лінію полагодили й 6-й енергоблок під’єднали до мережі, однак вже о 14-й годині лінія відімкнулась знову й в енергоблоці спрацював аварійний захист. 

“Два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі. Таким чином дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції”, – зазначають у “Енергоатомі”.

У Держінспекції ядерного регулювання кажуть, що зауваження до роботи автоматики та систем безпеки не мають. Один з енергоблоків невдовзі спробують знову підключити до мережі. 

Незадовго до цього Дмитро Орлов, мер Енергодара, що знаходиться неподалік АЕС, повідомив про відключення через російські обстріли світла та води у місті. За даними британської розвідки, росіяни розмістили свою техніку у менш ніж ста метрах від 5-го енергоблоку ЗАЕС.

Нагадаємо, раніше у “Енергоатомі” припускали – Росія обстрілює Запорізьку атомну електростанцію, щоб відімкнути від енергосистеми України та знеструмити південь країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter