Ракетний удар по Краматорську: ймовірний навідник росіян попросив включити його до списків на обмін з РФ

Дата: 11 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У суді розпочали слухання справи краматорця Володимира Синельника, якого обвинувачують у наведенні ракетного удару по кафе RIA Lounge. Підсудний подав клопотання про те, щоб його включили в списки на обмін до РФ.

Про це пише “Медійна ініціатива за права людини” (МІПЛ) із посиланням на Аліну Дударєву, прокурорку Донецької обласної прокуратури.

Володимир Синельник. Джерело: “Новини Краматорська”

8 лютого в Самарському районному суді Дніпра мало відбутися судове засідання у справі Володимира Синельника

Обвинуваченого затримали 28 червня 2023 року. За даними слідства, на прохання знайомого з “ДНР” Синельник перевірив, чи є українські військові у кафе RIA Lounge. Невдовзі після того, як він це підтвердив, росіяни вдарили ракетою по закладу. Внаслідок влучання загинули 13 людей, 61 людина отримала поранення. Серед загиблих – українська письменниця Вікторія Амеліна, документаторка Truth Hounds. Організація наразі веде власне розслідування удару. Синельнику інкримінують держзраду, вчинену під час воєнного стану.

Видання пише, що зловмисник був безпосередньо присутнім на засіданні, а його захисник Євген Ігнатов, залучений за контрактом від Центру безоплатної правової допомоги, брав участь онлайн. Це вже третій захисник чоловіка. Попередніх двох, наданих державою, він попросив замінити. На прохання Синельника суд заборонив знімати його на фото і відео.

Суддя Алла Плінська повідомила, що розгляд справи переносять на 21 лютого через хворобу однієї із суддів колегії. 

Після засідання прокурорка Дударєва повідомила, що клопотатиме перед судом про слухання у закритому режимі. Сказала, що підстави розголошувати не може.

Спочатку після затримання обвинувачений співпрацював зі слідством, визнавав провину у повному обсязі. Однак після завершення досудового розслідування відмовився давати свідчення згідно зі статтею 63 Конституції“, – розповіла  журналістам прокурорка. 

Вона вважає, що Синельник передав інформацію для коригування удару з ідеологічних мотивів. Він також подав клопотання про обмін у РФ. Якщо його провину доведуть, чоловіку загрожує 15 років за ґратами або довічне ув’язнення.

За словами Дударєвої, Донецька обласна прокуратура також відкрила окреме кримінальне провадження через обстріл піцерії за статтею 438 ККУ щодо порушення законів і звичаїв війни. Наразі триває розслідування. 

Раніше ZMINA повідомляла, що Синельник, який 27 червня 2023 року навів ворожі ракети на кафе RIA Lounge у Краматорську, зробив це не за гроші, а з ідейних міркувань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter