Рада затвердила нові паспорти: з 14 років і без штампу про шлюб

Дата: 15 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Верховна Рада 14 липня ухвалила зміни до законодавства, якими вводиться біометричний паспорт громадянина України.

Як повідомляє “Інтерфакс-Україна”, відповідний законопроект №3224 підтримали 226 депутатів.

Згідно з документом, оформлення паспортів буде здійснюватися з 14 років. Крім того, скасовується штамп про шлюб.

Паспорт буде оформлятися на 4 роки особам, які не досягли 18 років, а всім іншим – на 10 років.

Для оформлення закордонного паспорта, дипломатичного, службового і низки інших документів будуть використовуватися оцифровані відбитки пальців рук. В даний час відбитки пальців у таких випадках беруть тільки за згодою власника. Разом з тим, для оформлення паспорта громадянина України вносити оцифровані відбитки пальців рук будуть також тільки за згодою власника.

Паспорт буде містити текст українською та англійською мовами.

З законодавства пропонується виключити норму про терміни і порядок розгляду заяви на оформлення закордонного паспорта, яка допускає можливість відмови у видачі такого документа. Тепер не може вилучатися закордонний паспорт, можна буде лише обмежити право громадянина на виїзд за кордон у визначених випадках.

Уточнюється визначення “безконтактного електронного носія”. Законом встановлена вартість адміністративної послуги з оформлення документів, що засвідчують особу. Крім того, в безконтактний електронний носій, який міститься в паспорті громадянина України, який досяг 18-річного віку, будуть вносити засоби електронного цифрового підпису.

Крім того, прийнятий парламентом закон передбачає, що кожен громадянин України може мати не більше двох закордонних паспортів.

Як відомо, цей закон є частиною пакету законів, які Україна зобов’язалася прийняти для скасування візового режиму з ЄС.

Як написав на своїй сторінці Facebook міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, ID-карта, чи біометричний паспорт, видаватиметься 14-річним безкоштовно.

За його словами, законом встановлено, що місцеві ради отримали право самостійно визначати категорії громадян, які звільняються від оплати адмінпослуг за оформлення паспорта – наприклад, учасники АТО, діти-сироти і т.д.

Вони ж тепер мають можливість компенсувати цим громадянам вартість виготовлення документа.

“Дуже важливо! Тепер оформляти і видавати внутрішні і закордонні паспорти будуть і ЦНАП (Центри Надання Адміністративних Послуг), і відділення ДМСУ, що істотно розширить охоплення населення, знизить черги і, відповідно, прибере корупційну годівницю. Міграційна служба в обох випадках стає бек офісом – за нею залишається віддалене підтвердження інформації в Єдиному реєстрі “, – пояснив Аваков.

Фото з Facebook Авакова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter