Добровольців та волонтерів визнали учасниками бойових дій

Дата: 07 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Парламент розширив коло осіб, яким надається статус учасника бойових дій або інваліда війни.

Як пише “Українська правда“, за відповідне рішення проголосували 274 народних депутати.

Це один із найважливіших законів, який передбачає надання статусу учасника бойових дій тим добровольцям, які пішли на фронт та загинули“, – заявив спікер Ради Андрій Парубій.

Тепер статус учасника бойових дій надається також військовослужбовцям та працівникам Державної спеціальної служби транспорту, особам рядового, начальницького складу, військовослужбовцям, працівникам Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби, інших військових формувань, утворених згідно з українським законодавством, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції та забезпечували її проведення, перебуваючи безпосередньо у місцях її проведення.

Також передбачається надання права на встановлення статусу учасника бойових дій людям, що брали участь в АТО у складі добровольчих формувань територіальної оборони, створених державними, громадськими організаціями або шляхом самоорганізації, але “за умови, що в подальшому такі добровольчі формування та самоорганізації були включені до складу Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України чи Національної гвардії України“.

Право на встановлення статусу інваліда війни надається військовослужбовцям, працівникам, добровольцям, волонтерам, що були безпосередніми учасниками АТО та отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії або каліцтва.

Крім того, закон поширюється на сім’ї зниклих безвісти, загиблих в АТО чи померлих унаслідок поранення, здобутого в АТО, добровольців, працівників відповідних підприємств та волонтерів. 

Нагадаємо, військовослужбовцям, що захищають територіальну цілісність держави та беруть участь в АТО, безкоштовно надаватимуть вторинну правову допомогу. Окрім військовослужбовців, прикордонників, розвідників, працівників СБУ та інших це також працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter