Рада відправила до Конституційного суду зміни до Конституції щодо правосуддя

Дата: 22 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Суддів пропонують призначати безстроково та не притягати до кримінальної відповідальності за юридичну позицію.

Як повідомляє “Українська правда“, відповідну пропозицію представника президента в парламенті Степана Кубіва підтримав профільний комітет Верховної Ради.

За рішення про включення питання до порядку денного третьої сесії Верховної Ради та передачу тексту законопроекту №3524 до Конституційного суду проголосував 291 депутат.

Як зазначив спікер Верховної Ради Володимир Гройсман, законопроект направлено разом з пропозиціями народного депутата Олега Березюка. За словами депутата, що потрібно додати положення щодо подання суддями та кандидатами на посади суддів декларацій доброчесності та декларації родинних зв’язків, проведення моніторингу способу життя суддів, залучення громадськості до проведення оцінювання суддів, участь осіб з-поза меж суддівського корпусу в конкурсах на посади суддів, створення нового Верховного суду.

Законопроект передбачає:

  • передачу повноважень щодо обрання суддів на посади безстроково від Верховної Ради до Вищої ради правосуддя
  • скасування “призначення судді на посаду вперше” (5-річний “випробувальний” термін)
  • призначення суддів безстроково (лише суддів КС, як і раніше, призначатимуть на 9 років)
  • інститут “функціонального імунітету судді” замість чинного абсолютного імунітету (тобто кримінальна чи дисциплінарна відповідальність за злочини та дисциплінарні проступки, але неможливість притягти суддю до кримінальної відповідальності за юридичну позицію, викладену в судовому рішенні)

Депутат Микола Томенко обурився, що вирішувати долю реформи судової системи має Конституційний Суд, у якому 9 суддів призначені ще з ініціативи Віктора Януковича.

Голова комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич наголосив, що парламент розглядатиме законопроект по суті лише після висновку Конституційного суду. 

Нагадаємо, експерти “Правозахисного порядку денного” зазначають, що зміни до Конституції призведуть до монополії адвокатури. Через це послуги захисників здорожчають, а безоплатна правова допомога взагалі може зникнути.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter