Рада Європи побачила прогрес у боротьбі з торгівлею людьми в Україні

Дата: 22 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Україна досягла прогресу в боротьбі з торгівлею людьми, проте владі треба зробити більше для допомоги жертвам та запобігання злочинам, пов’язаним із трудовою експлуатацією.

Про це йдеться в доповіді групи експертів Ради Європи з боротьби з торгівлею людьми (GRETA), яка оцінила зусилля в цій сфері з часу публікації минулої доповіді 2014 року, повідомляє “Європейська правда”.

Серед позитивних кроків експерти відзначили розвиток правової та інституційної основи для боротьби з торгівлею людьми, створення спеціалізованих поліцейських підрозділів і призначення спеціалізованих прокурорів для розслідування випадків торгівлі людьми.

“Ці заходи зумовили збільшення втричі кількості розслідувань, порушених за кримінальні злочини, пов’язані з торгівлею людьми в період між 2016 і 2017 роками. Зусилля з підвищення інформованості та навчання відповідних фахівців зумовили збільшення кількості осіб, які отримали статус жертв”, – цитують експертів журналісти видання.

Ще одним позитивним фактом стало збільшення кількості людей, які постраждали внаслідок торгівлі людьми й отримали одноразову фінансову допомогу.

Однак деякі питання, як і раніше, за словами експертів, викликають занепокоєння.

“GRETA закликає українську владу активізувати зусилля щодо запобігання торгівлі людьми з метою трудової експлуатації, зокрема шляхом найму і навчання достатньої кількості інспекторів праці, посилення нагляду за кадровими агентствами і перегляду законодавчої бази стосовно виявлення будь-яких лазівок, які можуть обмежити захист. Необхідно зробити більше для запобігання торгівлі дітьми, зокрема дітьми, які перебувають під інституційним наглядом, живуть на вулиці, є “соціальними сиротами”, живуть у ромських громадах, живуть без нагляду чи розлучені з родинами через міграцію”, – йдеться в доповіді.

Також українську владу закликали визначити в законодавстві період відновлення і роздумів, передбачений у статті 13 Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, вжити заходів для забезпечення того, щоб юридичні особи могли нести відповідальність за злочини, пов’язані з торгівлею людьми, та забезпечити дотримання положення Конвенції про звільнення від покарання.

Нагадаємо, що Україна опинилася на 49-й позиції зі 167 країн світу в рейтингу поширеності сучасного рабства. В умовах рабства живуть 301 тисяча людей у країні. Нещодавно Міністерство соціальної політики України анонсувало старт загальнонаціональної інформаційної кампанії з протидії торгівлі людьми.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter