Рада Європи хоче перевірити умови в Сімферопольському СІЗО

Дата: 27 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Президент Ради Європи Турбйорн Ягланд виступає за відправку до анексованого Росією Криму представників Комітету з попередження катувань для вивчення умов утримання ув’язнених.

Він назвав “тривожними” повідомлення про стан ув’язнених, яких утримують у Криму, передає УНІАН.

За словами Ягланда, організація повинна наполягати на відправці Комітету з питань запобігання катувань до Криму для вивчення умов утримання там ув’язнених.

Президент Ради Європи зазначив, що моніторинг прав людини в Криму стоїть серед пріоритетних питань порядку денного. “Важливо, щоб у Європі у сфері захисту прав людини не було жодних сірих зон”, – заявив Ягланд.

Зі свого боку, заступник керівника справами Уповноваженого з прав людини в РФ Іван Соловйов запевнив ТАСС, що відвідував СІЗО-1 у Сімферополі, зустрівся з 12 особами зі списку українського омбудсмена Валерії Лутковської (у тому числі Пановим, Захтеєм, Бессарабовим) – і претензій до умов утримання у них нібито не було.

За його словами, ув’язнені, яких Лутковська просила відвідати російського омбудсмена, отримують необхідну юридичну допомогу: “У них у всіх адвокат за договором, і не один, у когось три, у когось – чотири. Адвокати мають можливість зустрічатися (з ув’язненими) без обмежень”.

Він стверджує, що ув’язненим дають бачитися з родичами, найближчим часом задовольнять прохання про консультації в лікарів у медичних закладах за межами СІЗО.

Нагадаємо, 24 квітня у СІЗО Сімферополя оголосив сухе голодування громадянин України Андрій Лугін, який був засуджений українськими судами. В’язень відмовляється визнавати себе громадянином Росії і вимагає негайно вирішити питання його передачі на материкову Україну. У Лугіна є ряд важких захворювань, в тому числі одне дуже рідкісне. Але медична допомога в’язню не надається.

Лугін підготував і передав відкрите звернення до української влади та міжнародних інстанцій, в яких просить змусити РФ виконувати Резолюцію ПАРЄ від 12.10.2016 року і  не вивозити його і інших засуджених з Криму та повернути Україні тих засуджених, хто цього бажає.

26 квітня Лугін перерізав собі вени на знак протесту проти свого повторного переміщення на територію Республіки Мордовія та відсутності належного медичного лікування.

Згідно зі звітом Кримської правозахисної групи, восени 2016 року в установах пенітенціарної системи окупованого Криму і Росії зафіксовано два випадки смерті громадян України внаслідок ненадання належної медичної допомоги. Також 24 березня 2017 року в СІЗО Сімферополя помер один із ув’язнених Валерій Марзенко.

14 квітня стало відомо, що до затриманого в Криму українця Євгена Панова в СІЗО підселили хворого на туберкульоз.

20 квітня 2017 адвокат Джеміль Темішев заявив, що фігуранту ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір” Арсену Джеппарову, який перебуває в Сімферопольському СІЗО, терміново потрібна операція. При цьому адміністрація СІЗО відмовляє йому в наданні необхідної медичної допомоги.

Крім того, правозахисник Емір-Усеїн Куку за час перебування в сімферопольському СІЗО нарахував десять смертей в’язнів, яким не була вчасно надана медична допомога.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter