Рада звузила можливість відстрочки від мобілізації для тих, хто має родичів з інвалідністю

Дата: 29 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України звузила коло осіб, які можуть отримати відстрочку від мобілізації. Якщо це рішення підтримає президент України Володимир Зеленський, то зміни торкнуться тих, хто опікується або доглядає за людьми з інвалідністю першої та другої групи.

Така поправка міститься у законопроєкті №9342.

Фото: Pixabay

Так, раніше відстрочку від мобілізації можна було отримати за умов, що у військовозобовʼязаного є родич з інвалідністю I чи II групи – дружина або чоловік, батьки або батьки партнера. Наявність таких родичів також була підставою для звільнення в запас, якщо людину все ж мобілізували до лав ЗСУ.

Законопроєкт визначає, що відстрочку можна буде оформити лише в тому випадку, якщо “особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати”. Для цього його доповнили абзацом 11 частини І статті 23 закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Ухвалений закон ще має підписати президент.

Як відомо, загальну мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжили до 18 серпня 2023 року. Під час воєнного стану військовозобов’язаними вважають усіх чоловіків від 18 до 60 років. Однак призовники є окремою категорією щодо військового обов’язку і законодавством не передбачена можливість їхнього призову під час мобілізації.

Нагадаємо, що на початку травня Кабінет Міністрів підтримав пропозицію Міністерства оборони знизити граничний вік для військового призову з 27 до 25 років. Тепер законопроєкт мають розглянути у Верховній Раді. Наступним кроком має стати подання законопроєкту до парламенту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter