Рада засудила дії білоруської влади проти протестувальників

Дата: 15 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада проголосувала за проєкт постанови, в якій засудила дії білоруської влади проти мирних протестувальників та закликала її налагодити цивілізований і демократичний діалог із суспільством, щоб розв’язати кризову ситуацію, що склалася в країні. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Українські парламентарі наголосили, що не визнають виборів у Білорусі ані вільними, ані чесними, а їхні результати вважають відірваними від реальних. 

“Вибори пройшли в умовах цілковитої відсутності змагальності між кандидатами, вільних ЗМІ, а також авторитетних спостерігачів від міжнародних організацій, таких як ОБСЄ, Рада Європи. Ми вважаємо неприпустимим залякування опонентів, їх ув’язнення, створення перешкод незалежним національним спостерігачам на виборчих дільницях, порушення права виборців на вільне волевиявлення, а також цілковитий контроль влади над Центральною виборчою комісією Білорусі. Усе це дає підстави вважати, що офіційно оприлюднені результати виборів Президента РБ не відображають реального волевиявлення білоруських громадян”, – йдеться в ухваленому документі. 

Окремо депутати засудили застосування надмірної сили й жорстокості з боку силовиків та доєдналися до оцінок Європейського Союзу щодо недемократичного характеру волевиявлення:

“Ми підтримуємо запровадження санкцій стосовно відповідальних за фальсифікації результатів виборів і застосування насильства проти протестувальників. Верховна Рада вимагає звільнення всіх без винятку затриманих і сподівається, що офіційна влада Білорусі не допустить подальшої ескалації й напруги в білоруському суспільстві, переслідувань як за політичними мотивами своїх опонентів, так і громадян Білорусі, які вийшли на вулиці міст показати свою незгоду з діями офіційної влади та мають власну альтернативну думку”. 

Також парламентарі засудили незаконні затримання українців під час протестів, відкинули звинувачення офіційного Мінська в дестабілізації ситуації в країні, а також наголосили на неприпустимості залучення російських військових до ситуації в Білорусі. 

“Вважатимемо такий крок прямою загрозою для загальноєвропейської безпеки та безпеки України”, – підсумували вони.

Нагадаємо, що протести в Білорусі продовжуються вже 37 днів. Демонстранти закликають Олександра Лукашенка піти у відставку, адже не згодні з офіційними результатами виборів президента, що відбулися в країні ще на початку серпня. 

За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників білоруських протестних акцій зникли безвісти. Ще тисячі білорусів у перші дні протестів опинилися в ізоляторах, де з них знущалися силовики. ZMINA докладно розповідала про те, у яких умовах тримали людей, зокрема, в ізоляторі на вулиці Окрестіна в Мінську.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter