Рада з питань прав людини, гендерної рівності та різноманіття провела перше засідання: про що говорили?

Дата: 19 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

18 грудня, у понеділок, Рада з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при МЗС України провела установче засідання, до якого долучилися представники державних органів влади, міжнародні партнери – представники акредитованих в Україні посольств та агенцій ООН, громадянського суспільства та ділових кіл.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Фото: Міністерство закордонних справ України

Пріоритетами роботи новоствореної ради стали:

  • захист фундаментальних прав людини на всіх тимчасово окупованих Росією територіях України;
  • захист прав українських дітей, насамперед – незаконно депортованих та насильницьки переміщених на територію Росії;
  • повернення всіх цивільних заручників та військовополонених;
  • глобальні загрози для гендерної рівності.

Місія та візія МЗС у цьому органі – забезпечувати активну роль та гідне місце України в міжнародних процесах шляхом реалізації курсу на вступ до ЄС і НАТО, проактивної зовнішньої політики.

“Я розраховую, що Рада з прав людини працюватиме на конкретні результати. Буде доносити правду, консолідувати тиск на глобальних порушників прав людини; підтримувати наше громадянське суспільство й утверджувати Україну як людиноцентричну європейську державу”, – зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба

Фото: Міністерство закордонних справ України

На установчому засіданні рада обговорила дії Росії, яка порушує базові права людини як на власній території, так і на тимчасово окупованих нею територіях в Україні, Грузії та Молдові, систематично придушує права корінних народів та національних спільнот, втручається в право вільно виражати свої релігійні переконання та становить загрозу правам ЛГБТ-спільноти, яку верховний суд РФ оголосив “екстремістським рухом”. 

“Важливо зазначити, що в нас немає мети дублювати існуючі зусилля з координації у сфері прав людини. Ми бачимо раду як живий, ефективний механізм, платформу для обміну думками і пошуку нестандартних рішень. Ми створюємо майданчик, на якому представники наших міжнародних партнерів, держави, громадянського суспільства й, можливо, навіть ділових кіл зможуть обговорити найбільш актуальні питання та знайти ефективні рішення. Якщо кожен і кожна з нас візьме на себе відповідальність за свою роль у роботі ради, ми зможемо досягти відчутних результатів”, – додав міністр.

Нагадаємо, що до 2030 року в Україні планують скоротити різницю в оплаті праці чоловіків та жінок з 18,6% до 13,6%.

Для цього посадовці вже розробили та затвердили відповідну стратегію, завдяки якій хочуть: 

  • удосконалити законодавство про рівну оплату праці;
  • сприяти подоланню стереотипів і дискримінації щодо професій за ознакою статі;
  • створити сприятливі умови для зручного поєднання сімейних і професійних обов’язків.

Посадовці також хочуть залучити жінок, зокрема дружин ветеранів, до розвитку підприємництва в межах програми “єРобота”. Нині більшість переможців за цією програмою становлять саме жінки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter