Рада Європи закликала Україну докласти зусиль для вирішення проблем з правами людини у в’язницях

Дата: 04 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Комітет міністрів Ради Європи закликав владу України дотриматися зобов’язання та розв’язувати повторювану проблему з переповненістю місць тримання під вартою, неналежних умов у цих закладах та відсутності ефективних засобів правового захисту.

Про це повідоиляє “Європейська правда”, з посиланням на резолюцію Комітету щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Фото з відкритих джерел

Комітет висловив глибокий жаль з приводу відсутності конкретного прогресу щодо імплементації кількох груп рішень Європейського суду. У тому числі йдеться про пілотне рішення у справі “Сукачов проти України”, де Суд встановив граничний  строк – до 30 листопада 2021 – для запровадження превентивних та компенсаторних  засобів правового захисту щодо умов тримання під вартою, несумісних з абсолютною забороною жорстокого поводження згідно з Європейською конвенцією з прав людини.

КМРЄ наполегливо закликав органи влади першочергово та невідкладно вжити заходів загального характеру, необхідні для дотримання вимог пілотного рішення Сукачов проти України та окремих рішень у цих групах щодо різних пов’язаних питань, виконання яких триває… Комітет міністрів заохотив органи влади використати всі можливості технічної допомоги, доступної від Спільного проєкту Європейського Союзу та Ради Європи у цій сфері, та вирішив повернутися до розгляду цієї групи справ у вересні 2022 щонайпізніше“, – зазначають у Раді Європи.

Комітет нагадує, що у рамках нагляду за виконанням рішень ЄСПЛ розглядає понад 100 таких рішень проти України, що підкреслює необхідність терміново реформувати українську пенітенціарну систему. 

Починаючи з 2005 року, ці рішення стосуються, в основному, нелюдського та/або такого, що принижує людську гідність, поводження у зв’язку з переповненістю, неналежними матеріальними умовами та неналежним харчуванням в установах поліції, слідчих ізоляторах та в’язницях, а також під час транспортування між установами для тримання під вартою чи до судів та відсутністю превентивних та компенсаторних засобів правового захисту, – нагадує Комітет. 

У Комітеті міністрів Ради Європи зауважили, що Україна здійснила певні кроки для покращення умов тримання під вартою і захисту прав ув’язнених, але цього недостатньо, і це має серйозні гуманітарні наслідки для тих, хто досі перебуває під вартою. Крім того, надходять повторні заяви до Суду щодо невирішених проблем. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter