Рада Європи призупинила членство Росії у двох її органах

Дата: 25 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Комітет міністрів Ради Європи (РЄ) у п’ятницю вирішив призупинити право Російської Федерації у Комітеті міністрів та у Парламентській асамблеї Ради Європи.

Про це рішення офіційно повідомила пресслужба Ради Європи

Це рішення у РЄ ухвалили через агресію Росії проти України.

“Відповідно до статуту Ради Європи, Комітет міністрів ухвалив призупинити право РФ на представництво в Комітеті міністрів і в Парламентській асамблеї з негайним набуттям чинності цим рішенням внаслідок збройного нападу Російської Федерації на Україну”, йдеться у повідомленні.

Комітет міністрів зауважує, що це рішення не є рівнозначним виключенню РФ. Росія юридично лишається членом Ради Європи і учасницею відповідних конвенцій, що зберігає зобов’язання РФ, зокрема за Європейською конвенцією з прав людини. Це означає також зобов’язання РФ виконувати рішення Європейського суду з прав людини.

“Суддя, обраний до Європейського суду з прав людини щодо Російської Федерації, також залишається членом Суду, а заяви, подані проти Російської Федерації, продовжуватимуть розглядатися та вирішуватись Судом”, мовиться у повідомленні.

Рада Європи “лишає відкритими канали комунікації з РФ”.

Нагадаємо, о 5-й ранку 24 лютого Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну після телезвернення президента Росії Володимира Путіна. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter