Рада ЄС на рік продовжила глобальний режим санкцій за порушення прав людини

Дата: 06 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Рада Європейського Союзу продовжила на рік дію режиму санкцій щодо фізичних та юридичних осіб, відповідальних за серйозні порушення прав людини в різних країнах світу.

Про це повідомили на сайті Ради ЄС.

Фото: Reuters / Yves Herman
Глобальний режим санкцій ЄС за порушення прав людини, вперше ухвалений у грудні минулого року, дозволяє ЄС карати фізичних, юридичних осіб та органи, зокрема, державних і недержавних суб’єктів, які відповідальні за серйозні порушення та зловживання щодо прав людини у всьому світі.

Обмеження можуть накласти через вчинення геноциду, злочину проти людяності та іншого серйозного порушення прав людини, наприклад тортур, рабства, позасудових страт, довільних арештів або затримань.  

Наразі в списку порушників 14 фізичних та юридичних осіб, яким заборонили поїздки до ЄС та заморозили їхні кошти. Окрім цього, людям, що потрапили до переліку, заборонили прямо чи опосередковано надавати в ЄС кошти.

Сьогоднішнє рішення підтверджує зобов’язання ЄС засуджувати порушення прав людини, де б вони не відбувалися, використовуючи всі інструменти, водночас підтверджуючи, що права людини є універсальними, неподільними, взаємозалежними та взаємопов’язаними”, – прокоментували в РЄ подовження санкційного режиму. 

Витоком ідеї європейського режиму санкцій за порушення прав людини, як зазначали раніше медіа, є так званий список Магнітського, ухвалений у США у 2012 році. Ним запровадили санкції проти російських посадовців, яких вважають причетними до загибелі в московському СІЗО колишнього аудитора інвестфонду Hermitage Capital Сергія Магнітського.

Нагадаємо, що влітку Європарламент запропонував карати санкціями за корупцію, бо вона руйнівно впливає на права людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter