Рада встановила відповідальність за ухилення від батьківських обов’язків щодо дітей до 14 років

Дата: 10 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №9390, що встановив відповідальність за незабезпечення умов життя, навчання та виховання дітей не лише від 14 до 18 років, але й для дітей до 14 років. 

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ksat.com

Ініціатором законопроєкту, що внесли на розгляд Ради ще торік, став нардеп Олексій Красов

Як пояснює автор, Кодекс України про адміністративні правопорушення не містить визначення “неповнолітня дитина”, тож суди керуються статтею 6 Сімейного кодексу, що вважає неповнолітньою дитину у віці від 14 до 18 років. Через це суди не бачили складу адміністративного правопорушення та закривали провадження у справах щодо ухилення батьками чи тими, хто їх заміняє, від забезпечення нормальних умов життя, навчання та виховання малолітніх.

Нині у законі словосполучення “навчання та виховання неповнолітніх дітей” замінили на “навчання та виховання малолітніх та (або) неповнолітніх дітей”. Після того, як закон набуде чинності, батьків чи тих, хто їх заміняє, зможуть оштрафувати на суму від 850 до 1700 гривень за ухилення від обов’язків.

Нагадаємо, що у Луцьку місцевій жінці повідомили про підозру в злісному невиконанні обов’язків з догляду за дитиною. Слідчі вважають, що жінка заморила голодом доньку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter