Рада ухвалила закон, який регулює вступ до закладів вищої освіти у 2024 році: що зміниться

Дата: 08 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

8 листопада Верховна Рада ухвалила закон, який регулює вступ до закладів вищої освіти у 2024 році. Депутати затвердили вступ за сертифікатами ЗНО 2021 року та вступних випробувань 2022–2024 року, проведених із використанням технологій ЗНО.

Про це повідомив нардеп від партії “Голос” Ярослав Железняк.

Фото: Reporters

За ухвалення в цілому закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року (законопроєкт №10092) проголосували 285 народних обранців.

Попередня версія законопроєкту передбачала, у 2024 році не буде проводитися набір вступників на вечірню та заочну форми навчання. На думку депутатів, це мало переорієнтувати заклади освіти на розвиток дистанційної форми здобуття вищої освіти.

Проте в остаточному тексті, ухваленому парламентом, цього положення немає. Його скасував профільний комітет Ради.

Ухваленням цього рішення нардепи доповнили закон про вищу освіту такими змінами: “З 2024 року не проводиться набір вступників для здобуття ступенів вищої освіти бакалавра та магістра за вечірньою та заочною формами здобуття освіти, а також для здобуття ступеня вищої освіти молодшого бакалавра”.

Раніше ZMINA писала, що з 2024 року, ймовірно, замість вечірньої та заочної форми навчання буде дистанційна. Це дасть змогу студентам навчатися віддалено без втрати якості освіти.  Студенти, які зараз здобувають освіту за вечірньою та заочною формами навчання, зможуть закінчити свої програми в такому самому форматі.

У вишах пропонують зробити менше вибіркових курсів для “регульованих” спеціальностей та більшу варіативність для “нерегульованих”.

Для студентів, які навчаються на регульованих спеціальностях – право, медицина, військова служба, атомна енергетика тощо, – кількість дисциплін “на вибір” поменшає до 10% замість 25%. Проте в тих, хто навчається на “нерегульованих” спеціальностях, навпаки, буде більша свобода дій. Такі студенти повинні будуть обирати не менш ніж 25% курсів самостійно.

Нагадаємо, що мовний омбудсман Тарас Кремінь закликав Міністерство освіти і науки України посилити контроль за дотриманням мовного законодавства в закладах фахової передвищої та вищої освіти. У 2023 році щодо 14 науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти склали протоколи через порушення закону про державну мову.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter