Дистанційне навчання замість заочного та регулювання термінів навчання: українські виші хочуть реформувати

Дата: 23 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів погодив законопроєкт про вдосконалення освітнього процесу у вишах. Студентам пропонують дати змогу самостійно регулювати терміни навчання, а також обирати спеціальність після вступу. Крім того, хочуть запровадити дистанційну форму навчання замість заочної та вечірньої. 

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Фото: Depositphotos

Так, згідно із законопроєктом, студенти зможуть самостійно визначати час, за який вони хочуть пройти навчання за певною програмою. Раніше навчальне навантаження на рік становило 60 кредитів ЄКТС. Тепер воно становитиме 30–80 кредитів. Завдяки цьому студенти зможуть самостійно вирішувати, як розподілити кількість кредитів упродовж терміну навчання.

Приміром, 240 кредитів можна буде засвоїти за чотири роки, розділивши по 60 кредитів на рік, або збільшити навантаження до 80 кредитів і завершити бакалаврську програму за три роки. Можна буде й навпаки: обрати менше навантаження на більший термін і навчатися п’ять років. 

Також студенти зможуть обрати спеціальність після 1 або 2 курсу. Після проходження 60–120 кредитів ЄКТС у межах широкої галузі, наприклад “Соціальні науки”, можна обрати найпривабливішу спеціальність – соціологію, соціальну роботу чи політологію. Для цього на бакалаврському рівні в ЗВО можуть створити міждисциплінарні програми – тобто такі, де в межах однієї галузі вивчаються кілька спеціальностей.

Із 2024 року замість вечірньої та заочної форми навчання буде дистанційна. Це дасть змогу студентам навчатися віддалено без втрати якості освіти.  Студенти, які зараз здобувають освіту за вечірньою та заочною формами навчання, зможуть закінчити свої програми в такому самому форматі.

У вишах пропонують зробити менше вибіркових курсів для “регульованих” спеціальностей та більшу варіативність для “нерегульованих”.

Для студентів, які навчаються на регульованих спеціальностях – право, медицина, військова служба, атомна енергетика тощо – кількість дисциплін “на вибір” поменшає до 10% замість 25%. Проте в тих, хто навчається на “нерегульованих” спеціальностях, навпаки, буде більша свобода дій. Такі студенти повинні будуть обирати не менш ніж 25% курсів самостійно.

Нагадаємо, що напередодні нового навчального року мовний омбудсман Тарас Кремінь закликав Міністерство освіти і науки України посилити контроль за дотриманням мовного законодавства в закладах фахової передвищої та вищої освіти. У 2023 році щодо 14 науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти склали протоколи через порушення закону про державну мову.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter