Рада ухвалила закон про НАБУ

Дата: 19 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт 5459-1 щодо змін до законодавства про Національне антикорупційне бюро.

Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті парламенту.  

Фото: НАБУ

Підтримали документ 228 депутатів. Законопроєкт передбачає зміну статусу НАБУ на орган виконавчої влади, закріплює гарантії незалежності бюро від уряду, змінює процедуру проведення незалежного аудиту бюро та передбачає нову процедуру обрання та призначення директора НАБУ.

Відтепер його обриватимуть на прозорому конкурсі з визначальним голосом міжнародних експертів. До комісії, яка працюватиме над добором,  входитимуть шість осіб, трьох з яких визначить уряд, а ще троє будуть міжнародними експертами. Ухвалюватимуть рішення чотирма голосами, з яких принаймні два мають бути від міжнародних експертів.

Водночас, як пояснюють у Центрі протидії корупції, у разі рівного розподілу голосів та неможливості його подолати під час наступних голосувань ухваленим вважатиметься рішення, яке підтримали троє членів комісії, але принаймні двоє з них мають бути міжнародними експертами.

“Законопроєкт забороняє скасовувати акти НАБУ, не дозволяє надавати вказівки чи доручення щодо діяльності бюро чи конкретних кримінальних проваджень, звільнити директора НАБУ уряд зможе лише з чітко визначених підстав та за підтримки такого рішення 2/3 членів КМУ тощо. Зміна статусу НАБУ не потребуватиме ніяких додаткових рішень, і бюро зможе безперешкодно продовжувати свою роботу”, – розповідають активісти.

Чинний директор НАБУ Артем Ситник продовжить виконувати всі свої повноваження до призначення його наступника, добір якого має розпочатися після набрання чинності законом, але не довше ніж строк своїх повноважень, який спливає у квітні 2022 року.

Антикорупційні активісти підтримали ухвалені зміни.

Фотографія обкладинки: AFP / S. Supinsky

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter