Рада ухвалила за основу зміни до закону про гуманітарну допомогу

Дата: 01 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України ухвалила за основу зміни до закону про гуманітарну допомогу №9111. Головна мета законопроєкту – спростити життя волонтерам та організаціям, які займаються ввезенням гуманітарної допомоги під час війни.

Про це повідомив керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба.

Колаж: ZMINA

Законопроєкт передбачає закріплення права уряду встановлювати декларативний принцип ввезення гуманітарної допомоги на час воєнного стану.

Крім того, закріплює можливість під час війни великій кількості організацій бути отримувачами гуманітарної допомоги без внесення до Реєстру.

“Обіг гуманітарної допомоги має бути диджиталізований. Скасування обов’язкового щомісячного звітування про отримання та розподіл гуманітарної допомоги до запуску зручної електронної системи”, – каже Лациба.

Також документ закріплює статус гуманітарної допомоги за транспортними засобами, які передаються не лише військовим частинам, а й самим військовим. А також врегульовує питання оперативного надання Україною гуманітарної допомоги іноземним державам.

Раніше Уряд ухвалив План заходів для сприяння розвитку громадянського суспільства у 2023–2024 роках. Тепер більшість міністерств і всі обласні адміністрації мають 43 завдання щодо створення сприятливого середовища для волонтерів, активістів, громадських організацій, фондів, благодійників і соціально відповідального бізнесу.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала законопроєкт “Про громадські об’єднання” № 8084 за основу. За це рішення проголосували 283 народних депутатів. 

Читайте також: Зміни до закону про громадські організації: які сюрпризи підготував Мін’юст?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter