Рада розгляне законопроєкт Зеленського, який дозволить російським опозиціонерам отримати українське громадянство

Дата: 18 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада залишила на порядку денному на поточний тиждень президентський законопроєкт №2590 “Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства”, який, зокрема, дозволить росіянам, які зазнають переслідувань у своїй країні, отримати українське громадянство в спрощеному порядку. 

Про це повідомляють на сайті парламенту. 

Пресслужба Верховної Ради в повідомленні зазначила, що питання про внесення до порядку денного законопроєкту авторства Володимира Зеленського спричинило чимало дискусій. На засіданні Погоджувальної ради проти подання документа на розгляд парламенту виступали представниця “Європейської солідарності” Ірина Геращенко і лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко. Також голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій  Дмитро Лубінець вказав, що на комітеті проєкт закону розглянули й з’ясували, що до нього “дійсно є дуже багато запитань”. Однак додав, що для того, щоб законопроєкт скерувати на повторне перше читання, його все одно треба винести в зал.

Як відомо, законопроєкт №2590 Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту ще наприкінці минулого року. Президент запропонував надавати громадянство України деяким особам за умови подання декларації про відмову від іноземного. Серед осіб, які матимуть таку можливість, зокрема: 

  • особи, які служили (служать) у ЗСУ, допомагали в гарантуванні нацбезпеки та оборони;
  • особи, які є громадянами держави-агресора або держави-окупанта й зазнали у своїй країні переслідувань;
  • особи, які претендують на державну службу, на службу в органах місцевого самоврядування, на службу в правоохоронних органах тощо.

Також Зеленський запропонував розширити коло осіб, які мають підстави для набуття громадянства України за територіальним походженням, скоротити перелік незалежних від особи причин неотримання документа про припинення іноземного громадянства, а також переглянути підстави для втрати громадянства України тощо.

Нагадаємо, що в серпні минулого року Володимир Зеленський підписав указ про спрощення набуття громадянства України для іноземців та осіб без громадянства, які брали (беруть) участь у заходах із гарантування національної безпеки і оборони України, та громадян Російської Федерації, що зазнали переслідувань через політичні переконання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter