Рада розгляне два законопроєкти, що дозволять визнавати факти народження і смерті в Криму

Дата: 22 Червня 2020
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти, що дозволять визнавати факти народження і смерті в Криму.

Про це повідомили в Комітеті Верховної Ради України з прав людини.

Законопроєкт №3713Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження адміністративної процедури державної реєстрації фактів народження та смерті, які відбулися на тимчасово окупованій території України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі” фактично дозволить запустити адміністративну процедуру визнання цих фактів для кримчан. Наразі для цього жителям Криму треба подати заяву до суду.

Автори документа в пояснювальній записці наголошують, що чинна процедура є не досить ефективною, зокрема, для підтримки зв’язків з жителями окупованих територій. 

“Отримання свідоцтва про народження або смерть вимагає від жителів окупованих територій значних фінансових та часових витрат. Мова йде про транспортні витрати, оплату проживання, переривання трудової зайнятості, витрати на підготовку заяви з дотриманням процесуальних формальностей, очікування судового розгляду, отримання рішення суду та подальше направлення його до органів реєстрації актів цивільного стану. При цьому ризик несвоєчасного розгляду справи є достатньо високим з огляду на завантаженість судів загальної юрисдикції”, – розповіли вони.

Два роки тому уряд України ухвалив закон, який дозволяє державним органам брати до уваги свідоцтва про народження чи смерть, видані на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Автори законопроєкту №3713 пропонують зробити те саме, але для окупованого Криму. 

За словами адвокаційної менеджерки Центру прав людини ZMINA та однієї з авторок документів Альони Луньової, запровадження позасудової процедури встановлення фактів народження і смерті осіб на окупованих територіях є необхідним кроком, однак не останнім, адже надалі Міністерство юстиції має розробити й запровадити цю процедуру для мешканців усіх окупованих територій. 

Другий законопроєкт має звільнити від адміністративної відповідальності осіб за несвоєчасне подання заяви про державну реєстрацію народження дитини, яка народилася на тимчасово окупованій території України. Для цього автори документа пропонують внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме доповнити статтю 212-1 і Повідомлення неправдивих відомостей державним органам реєстрації актів цивільного стану та несвоєчасна реєстрація народження дитини тягне за собою накладення штрафу від одного до двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. приміткою, яка дозволить не поширювати її дію на випадки реєстрації народження, що відбулося на окупованій території. 

Нагадаємо, що, за даними правозахисників, не більш ніж 37% дітей, народжених на тимчасово окупованих територіях Донбасу, і тільки 13,5% народжених у Криму після 2014 року мають свідоцтво про народження українського зразка. Водночас відсутність цих документів ускладнює для них доступ до державних послуг, соціального захисту й медичної допомоги. 

Раніше ZMINA докладно розповідала про те, як правозахисники пропонують реєструвати народження і смерті на окупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter