Смерть і народження в ОРДЛО: Україна визнаватиме свідоцтва, видані бойовиками

Дата: 24 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою врегулював процедуру розгляду документів, що підтверджують факт народження або смерті особи в ОРДЛО.

Про це повідомляє сайт уряду. 

Питання підтвердження фактів народження та смерті на тимчасово окупованих територіях сходу розглядатиме спеціально створена комісія. Вона вивчатиме обставини кожної справи та видаватиме висновок, який слугуватиме підставою для реєстрації органом ДРАЦС народження або смерті.

Ще в лютому минулого року запрацював так званий закон про реінтеграцію Донбасу, який передбачав визнання законними документів, що видані “де-факто” владою на окупованих територіях та підтверджують факт народження або смерті осіб там. Однак, як зауважували правозахисники, РАЦСи ігнорували цю норму, а тому люди були змушені йти в суди, щоб отримати документи. Відомо, що в деяких випадках цей процес займав від 3 до 500 днів, а інколи суд не ставав на сторону заявників. 

Розробляючи нову постанову, уряд керувався так званим принципом “Намібійських винятків”, що сформував Міжнародний суд ООН та активно використовує у своїй практиці ЄСПЛ. Цей принцип полягає в тому, що для захисту невід’ємних прав людини врахування окремих документів, виданих окупаційною владою, є припустимим. 

“Той факт, що відповідні документи беруться до уваги, абсолютно не означає визнання окупаційної влади. Для нас важливо наповнювати реальним змістом положення Конституції України, за якими людина визнається найвищою соціальною цінністю, а держава відповідає перед людиною за свою діяльність”, – пояснив міністр юстиції України Денис Малюська.

Зміни, які стосуються постанови, що регулює медичне освідування факту народження не полегшать процедуру отримання свідоцтв про смерть та народження українського зразка, вважає експертка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова

Наразі, згідно цього документу, для отримання свідоцтва про народження жінка або її рідні мають протягом тижня після народження звернутись до відповідної комісії з пакетом документів, які підтверджують цей факт. Якщо жінка сама не може звернутись до комісії, то на окуповану територію має виїхати група лікарів, які зберуть генетичний матеріал та видадуть відповідну довідку. Якщо ж лікарі не зможуть потрапити до ОРДЛО, то генетичний матеріал можуть привезти на підконтрольну уряду територію міжнародні організації. Після отримання висновку комісії жінка може звернутись до РАГСу за свідоцтвом. 

Луньова запевняє, що має причини вважати нові зміни до постанови ідентичними тим, які вже пропонували внести уряду у минулому році. 

“Якщо це так, то складну процедуру просто розповсюдять й на факти фіксації смерті”, – говорить вона. 

Сьогодні, за даними ООН, Україна знає лише про 55% фактів народження дітей в ОРДЛО та 15% в Криму.

“Якщо ми адміністративну процедуру заженемо в медичне освідування, то люди просто менше звертатимуться за отриманням документів”, – підсумовує вона. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter