Рада посилила протидію домашньому насильству: що нового у законі

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроєкт №8329, що посилює протидію домашньому насильству.

Про це повідомила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Фото: LexInform

Законопроєкт підтримали 252 депутати. У його розробці брали участь МВС України та Національна поліція.

Закон містить нові положення, зокрема, визначає малолітніх і неповнолітніх осіб потерпілими, якщо вони були присутні при насильстві, і вводить адмінвідповідальність за це. Також неповнолітні віком від 16 до 18 років нестимуть відповідальність за домашнє насильство на загальних підставах.

Закон вводить адмінвідповідальність за сексуальні домагання, посилює санкції за ухилення від виконання громадських робіт та за невиконання термінового заборонного припису. Кривдник не зможе звільнитися від відповідальності за підставами малозначності, а відповідальність за ухилення від громадських робіт збільшується.

Павліченко вважає, що ці зміни були потрібні українському суспільству ще “вчора”, і що статистика минулих двох років дійсно показує невтішну динаміку.

“Лише за минулий 2023 рік кількість випадків домашнього насильства зросла на 20% порівняно з 2022 роком. Лише за перші чотири місяці цього року кількість осіб, які вчинили домашнє насильство, порівняно з аналогічним періодом минулого року, збільшилася на 14,4%. Найбільше турбує суттєвий ріст кількості кримінальних справ – на 80%”, – написала вона.

За її словами, прогнози аналітиків МВС тільки підтверджують негативну динаміку – передбачається, що у 2024 році показник кількості кримінальних проваджень щодо цього може збільшитися ще на 30%.

Нагадаємо, що у столиці впродовж квітня кількість звернень на телефон довіри щодо фізичного, психологічного й економічного насильства зросла на 10%. Звернень щодо фізичного насильства надійшло на 3% більше, ніж минулого місяця, а щодо психологічного й економічного – на 7%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter