Рада попередньо підтримала законопроєкт, без ухвалення якого не відбудеться ратифікація Римського статуту

Дата: 23 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт № 11484, що вносить зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв’язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 

Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: sud.ua

Ініціатором документа став президент Володимир Зеленський

У пояснювальній записці авторства колишнього міністра юстиції Дениса Малюськи наголошують, що погодження положень українського законодавства про кримінальну відповідальність із вимогами міжнародного кримінального права (у вигляді Римського статуту) є надзвичайно важливим питанням. 

Серед запропонованих змін, між іншим: 

  • доповнити Кримінальний кодекс статтею 442-1, що передбачає покарання за злочини проти людяності; 
  • замінити назву статті 437 “Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни” на “Злочин агресії”; 
  • змінити назву статті 438 “Порушення законів та звичаїв війни” на “Воєнні злочини”; 
  • викласти частину першу статті 442 КК (геноцид) відповідно до тексту статті 6 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, а саме передбачити, що, крім діянь, наведених у чинному КК, кримінально караним повинне бути й “заподіяння психічного розладу з метою повного або часткового знищення будь-якої національної, етнічної, расової чи релігійної групи”; 
  • доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 31-1, що встановлює кримінальну відповідальність військових командирів, інших осіб, які фактично діють як військові командири, та інших начальників, за будь-який злочин, передбачений статтями 437–439, 442, 442-1. 

Законопроєкт очікує друге читання. 

Він почне діяти на наступний день з моменту його опублікування, а одночасно з ним набуде чинності ратифікація Римського статуту.

Нагадаємо, що наприкінці серпня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього. Правозахисники закликали до цього кроку 10 років. 

ZMINA детально пояснювала, чому Україна під час ратифікації використала застереження, що може зашкодити її іміджу у світі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter