Рада попередньо дозволила нацгвардійцям зупиняти авто та застосовувати спеціальні засоби щодо громадян

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №10311, що розширює правові засади застосування заходів примусу військовослужбовцями Національної гвардії. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Дрогобицька міська рада

Авторами документа стала низка нардепів, серед яких Максим Павлюк, Микола Галушко, Максим Бужанський, Олег Колєв, Володимир Захарченко та відомий сумнівною законотворчістю Григорій Мамка

Документ пропонує практично нову редакцію розділу V Закону України “Про Національну гвардію України”, в якому йдеться про застосування заходів примусу. Нардепи пропонують, щоб нацгвардійці мали повноваження використовувати спеціальні засоби обмеження рухливості (наручники, сітки для зв’язування тощо):

  • під час затримання особи, яка вчинила правопорушення;
  • під час конвоювання затриманої особи до компетентних органів у разі її відмови підкоритися законним вимогам конвою;
  • щодо підозрюваного в скоєнні кримінального злочину, який чинить опір військовослужбовцю або намагається втекти;
  • якщо дії особи створюють реальну загрозу заподіяння шкоди собі чи оточенню.

Також нацгвардійців пропонують уповноважити застосовувати засоби примусового зупинення машин у таких ситуаціях:

  • якщо водій авто проігнорував законні вимоги військовослужбовця, намагається об’їхати контрольно-пропускний пункт об’єкта, що охороняється Нацгвардією, порушує встановлений пропускний режим, ігнорує дорожні знаки та сигнали світлофора про зупинення;
  • якщо маневри водія створюють реальну загрозу життю чи здоров’ю військовослужбовця чи інших осіб;
  • для затримання осіб, які скоїли кримінальний злочин і намагаються втекти автомобілем.
Ілюстраційне зображення. Фото: “20 хвилин Тернопіль”

Загалом військовослужбовці Нацгвардії, згідно з проєктом, під час виконання повноважень можуть використовувати та застосовувати такі заходи примусу:

  • фізичний вплив;
  • спеціальні засоби;
  • зброю, озброєння та бойову техніку;
  • озброєння повітряних суден.

А право застосовувати фізичний вплив мають для:

  • гарантування особистої безпеки та/або безпеки інших осіб;
  • припинення правопорушення;
  • затримання особи, яка вчинила правопорушення

Передбачили в законі й випадки, коли застосовувати будь-які примусові заходи заборонено. Йдеться про ситуації, в яких беруть участь жінки з явними ознаками вагітності, літні та малолітні, а також люди з вираженими ознаками інвалідності. Втім, і для таких випадків передбачили винятки. Нацгвардійцям хочуть дозволити застосовувати спеціальні засоби щодо цих категорій, якщо вони “вчиняють груповий та/або збройний напад чи чинять опір або якщо є безпосередня загроза життю чи здоров’ю військовослужбовця та/або іншої особи, якщо відбити такий напад, опір або усунути загрозу іншими способами й засобами неможливо”.

Щодо цього пункту законопроєкту критично висловились у Головному науково-експертному управлінні Апарату Верховної Ради. На думку експертів, згадка про “загрозу життю чи здоров’ю військовослужбовця” є досить широкою для застосування. 

“Застосування таких заходів за наведених підстав щодо цієї категорії осіб може бути неадекватною мірою відносно вчиненого ними діяння. На нашу думку, розширення підстав застосування заходів примусу щодо окремих категорій осіб для військовослужбовців НГ (що будуть ширшими навіть за застосування таких заходів поліцейськими) потребує додаткового обґрунтування”, – йдеться у висновку. 

Документ ще чекає друге читання. 

Нагадаємо, що на розгляд Верховної Ради подали законопроєкт, у разі ухвалення кого в Україні з’явиться “єдина система відеомоніторингу стану публічної безпеки”. Експерти кажуть, що така система відкриє для силовиків можливість повсюдного стеження, але МВС обіцяє карати співробітників, які зловживатимуть повноваженнями. 

Також з поточного року в навчальних закладах України з’явилися металошукачі та поліціянти. Діти, на яких тестують нововведення, за словами педагогів, стають дисциплінованішими. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter