МВС обіцяє карати співробітників, які зловживатимуть єдиною системою відеомоніторингу

Дата: 19 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Доступ до камер відеоспостереження з єдиної системи відеомоніторингу, за задумом авторів ідеї, матимуть виключно визначені посадові особи підрозділів системи МВС, а за зловживання їх чекатиме покарання: від дисциплінарного до кримінального.  

Про це розповіли в МВС. 

Фото: Нацполіція

Законопроєкт про єдину систему відеоспостереження внесла на розгляд парламенту в лютому поточного року низка депутатів, відомих сумнівною законотворчістю. 

Норми документа надають працівникам нацполіції та органам досудового розслідування право збирати інформацію з телекомунікаційних систем без ухвали слідчого судді, а обсяг цих даних експерти називають “розкішним”. Йдеться про ім’я, дату народження / смерті, місце народження, стать, відомості про зареєстроване або задеклароване місце проживання (перебування), зняття з реєстрації місця проживання або про зміну місця проживання (перебування), відомості про громадянство або його відсутність, “відцифрований образ обличчя особи”, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспортного документа. 

“Кожен визначений працівник (МВС. – Ред.) отримує окрім прав ще і обов’язки. Тому він несе відповідальність за отримання доступу до камер відеоспостереження та отриманої з неї інформації. За некоректне користування і розповсюдження зібраних даних для співробітників передбачена відповідальність: від дисциплінарної до кримінальної”, – переконує заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко

Дослідники, які опікуються питанням захисту персональних даних, кажуть, що нині в Україні його рівень надзвичайно низький. Так, у коментарі “Детектору медіа” програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк звертав увагу, що 2023-го не було “жодної судової справи за ст. 182 “Порушення недоторканності приватного життя” Кримінального кодексу”. 

“Є всього дев’ять протоколів щодо адмінвідповідальності. Це ні про що, про який рівень захисту персональних даних можемо говорити?” – зазначав він.

Ілюстраційне зображення. Фото: genetec.com

Посадовці МВС запевняють, що “система буде забезпечена всіма необхідними засобами безпеки, аби хакери не мали змоги отримати дані з камер відеоспостереження”. Втім, експертів разом з хакерською небезпекою непокоїть масштабність відеостеження, яку відкриває законопроєкт, що, своєю чергою, загрожує реалізації громадянських прав. До прикладу, у сусідній Росії силовики вже не перший рік використовують камери з розпізнаванням облич для затримання активістів та журналістів, а про створення “єдиної системи” офіційно там заговорили торік. 

Питання викликають і самі камери, що мають об’єднати в “єдину систему”. Так, у межах проєктів безпечних громад в Україні поставили чимало китайських камер з функцією на основі штучного інтелекту з розпізнавання облич від компанії Hikvision. Ця фірма належить китайському уряду, і її занесли до санкційного списку США через загрозу несанкціонованого зовнішнього доступу до систем інших країн. Усередині Китаю такі технології допомагають владі знайти потрібну людину в натовпі із 60 тисяч осіб. 

Нагадаємо, що з поточного року в навчальних закладах України з’являться металошукачі та поліціянти. Діти, на яких тестують нововведення, за словами педагогів, стають дисциплінованішими. 

Фотографія обкладинки: ainger.ca

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter