Рада підтримала запровадження надзвичайного стану

Дата: 23 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада схвалила указ президента Володимира Зеленського про запровадження надзвичайного стану на всій території України, окрім Донецької та Луганської областей, де триває Операція об’єднаних сил.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Засідання Ради національної безпеки та оборони, 23 лютого 2022 рік. Фото: Офіс президента

Рішення підтримали 335 народних депутатів.

Надзвичайний стан запроваджується опівночі 24 лютого терміном на 30 днів на всій території України, крім Донецької та Луганської областей, де вже і так діє надзвичайний правовий режим.

З пропозицією запровадити надзвичайний стан виступила 23 лютого Рада національної безпеки та оборони. Голова РНБО Олексій Данілов зазначав, що рішення про необхідні заходи безпеки, передбачені режимом надзвичайного стану, ухвалюватимуть обласні комісії. До їх складу мають увійти представники органів державної та місцевої влади.

“Що це може бути? Це буде посилення охорони громадського порядку та об’єктів, які забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства. Це може бути обмеження й певний рух транспорту, може бути додатковий огляд транспорту, перевірка тих чи інших документів у фізичних осіб. Тобто це превентивні питання, щоб у країні зберігався спокій, працювала економіка”, – розповів Данілов про тимчасові незручності, з якими стикнуться громадяни. 

Раніше ZMINA детально пояснила, що таке надзвичайний стан, чим він відрізняється від надзвичайної ситуації та як вводити його без зловживань і без загрози зростання соціальної напруги.

Нагадаємо, президент Зеленський зазначав, що запровадження воєнного стану в Україні планується лише в разі ескалації конфлікту та повномасштабного наступу російської армії.

ZMINA раніше розповідала, які права людини під час воєнного стану не може порушувати держава.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter