Рада підтримала законопроєкт, щоб справи сумнозвісного ОАСК розподілили між усіма окружними судами

Дата: 24 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №10244, що передбачає передання справ ліквідованого Окружного адміністративного суду міста Києва  на розгляд іншим окружним судам України. 

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Фото: “Судово-юридична газета”

Авторами ініціативи, яку подали на розгляд парламенту ще торік, стала низка депутатів, серед яких Денис Маслов, Ігор Фріс, Микола Стефанчук та інші. 

Як пояснюють автори, у провадженні Окружного адміністративного суду міста Києва упродовж 2021–2022 років перебувало понад 76 тисяч справ та понад 60 тисяч справ і матеріалів, що було одним з найбільших показників серед окружних адміністративних судів. Втім, після ліквідації ОАСК та передання справ Київському окружному адміністративному суду навантаження на останній збільшилося в декілька разів, “ставши фізично й технічно непомірним для ефективного й своєчасного не лише розгляду справ, але й навіть їх первинної реєстрації”. Це порушує право людини на справедливий суд, закріплене у Конвенції. 

Нардепи пропонують розподілити справи ліквідованого ОАСК між усіма окружними адміністративними судами України, а також закласти правові передумови для ефективного початку функціонування Київського міського окружного адміністративного суду. 

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський тривалий час не реагував на заклики ініціювати ліквідацію ОАСК попри акції протесту під стінами його офісу. Щоб ухвалити “невідкладний законопроєкт” очільника країни, парламентарям знадобилося 20 місяців. 

ОАСК був відомий своїми скандальними політичними рішеннями: забороняв мирні зібрання під час Революції гідності, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку, відстороняв від роботи Уляну Супрун та поновлював спійманого на корупції Романа Насірова, а також ухвалив рішення про усунення Артема Ситника з посади директора Національного антикорупційного бюро.

Після ліквідації ОАСК колишній голова суду Павло Вовк не зміг потрапити на роботу до Верховного Суду, бо не пройшов оцінювання. Так само не зможуть працювати його колишні колеги Євген Аблов та Олег Бочун

Судді є фігурантами кримінальної справи, про яку ZMINA детально розповідала

 Фотографія обкладинки: Вечірній Київ 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter