Рада готується голосувати за законопроєкт, що дозволить МВС та СБУ перевіряти іноземних волонтерів

Дата: 04 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада готується до розгляду в першому читанні законопроєкту №4521, який ускладнює процедуру залучення іноземних волонтерів, змінюючи її з повідомної на дозвільну. 

Розгляд документа планується на 6 жовтня. 

Фото: Василь Артюшенко/ZN.UA

Автори проєкту в пояснювальній записці зазначають, що ухвалити його слід, щоб запобігти фіктивній волонтерській діяльності, яку нібито іноземці використовують задля отримання посвідки на проживання. У записці нардепи стверджують, що на адресу Мінсоцполітики надходять звернення, зокрема, про кримінальні провадження щодо таких людей, однак жодних даних щодо їхньої кількості автори не наводять. 

Наразі, щоб залучити іноземців чи осіб без громадянства до волонтерської діяльності, організаціям необхідно лише проінформувати компетентні органи. В разі ухвалення законопроєкту для цього потрібно буде отримувати дозвіл у Мінсоцполітики, а самих волонтерів перевірятимуть МВС та СБУ. 

Автори документа пропонують доповнити Закон “Про волонтерську діяльність”, наприклад, такими положеннями:

  • з іноземцями й особами без громадянства, яких залучають до волонтерської діяльності, обов’язково мають укладати договір про ведення волонтерської діяльності;
  • іноземні волонтери зможуть провадити волонтерську діяльність в Україні самостійно або через організації, занесені до переліку Мінсоцполітики, причому це можуть бути лише неприбуткові організації;
  • Мінсоцполітики має право щорічно перевіряти волонтерські організації щодо їхньої реєстрації як неприбуткових;
  • не менш ніж за 20 календарних днів до залучення іноземців до волонтерства громадська організація має подати заяву про внесення її до відповідного переліку, копії установчих документів, довідку про неприбутковість, а Мінсоцполітики матиме 20 днів на перевірку організації-заявника і волонтера.
В Україні іноземних волонтерів залучають, наприклад, до роботи з дітьми, які вивчають мови. Фото: фейсбук-сторінка організації GoGlobal

Протягом двох робочих днів із дня отримання заяви від організації Мінсоцполітики має надіслати запити до СБУ та МВС. Перші мають 10 днів на перевірку майбутніх іноземних волонтерів щодо загрози нацбезпеці, а другі за цей же проміжок часу мають перевірити наявність чи відсутність  у цих осіб загрози правам і свободам людини, публічній безпеці та порядку. 

Правозахисники, які аналізували законопроєкт, погоджуються, що обов’язковий письмовий договір з волонтером чи обов’язкове страхування його життя, закладені в документі, є звичними й досить поширеними практиками у світі, однак в інших питаннях розроблені норми суперечать цьому досвіду. 

“Той факт, що законопроєкт пропонує проводити перевірки тільки іноземців чи осіб без громадянства перед тим, як давати організації дозвіл на залучення їх як волонтерів, може розцінюватись як дискримінація осіб на підставі їхньої належності чи неналежності до громадянства України. Назагал різні країни світу мають дуже різні підходи до регулювання волонтерської діяльності. Проте зазвичай питання імміграційного права в подібних законах не згадується взагалі або згадується тільки в аспекті полегшення правил в’їзду для волонтерів”,наголошують вони. 

Для боротьби з незаконною імміграцією правозахисники радять уряду здійснювати перевірку іноземців та осіб без громадянства на етапі подання документів до Державної міграційної служби, але аж ніяк не на етапі повідомлення організацією Мінсоцполітики про залучення таких осіб як волонтерів. Окрім цього, експерти зауважують, що законопроєкт дозволить Мінсоцполітики виконувати невластиві відомству функції, пов’язані з міграційними питаннями. 

Нагадаємо, що понад половину українців, як свідчать соціологічні опитування, довіряють волонтерам та активістам більше, ніж, наприклад, Верховній Раді або уряду. 

Фотографія обкладинки: globaloffice.org.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter