Рада дозволила націоналізувати майно громадян Росії та України, які публічно заперечують війну

Дата: 01 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні дозволили націоналізувати майно, що належить, крім російських юридичних осіб, громадянам РФ та України, які публічно заперечують війну.

Відповідний законопроєкт №7169 ухвалили народні депутати 1 квітня, йдеться на сайті парламенту.

Джерело: newspro.com.ua

За повідомленням нардепа Ярослава Железняка у телеграм-каналі “Железный нардеп”, за проєкт закону в другому читанні проголосувало 305 народних депутатів за необхідних 226 голосів.

Закон розширює коло резидентів РФ, до активів яких застосовуватиметься націоналізація майна та коштів. Зокрема, до переліку включили громадян Росії, а також тих, хто не зупинив свою економічну діяльність у країні-агресорі під час воєнного стану .

Документ визначає, що до резидентів РФ, крім юросіб, належать також громадяни Росії та особи, які не є її громадянами, але мають “найтісніший зв’язок з РФ, зокрема, мають місце проживання або займаються основною діяльністю”.

У цілому, до резидентів країни-агресора запропонували зараховувати за рішенням Ради національної безпеки та оборони України або суду фізичних чи юридичних осіб незалежно від громадянства, місця проживання, місцезнаходження, основної діяльності, які публічно заперечують або підтримують російську військову агресію проти України, встановлення тимчасової окупації в Україні та які не зупинили свою економічну діяльність у Росії у період воєнного стану в Україні.

Законопроєкт №7122 щодо примусового вилучення активів РФ та її резидентів Рада ухвалила ще 3 березня, Президент Володимир Зеленський підписав його 4 березня.

“Примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів здійснюється без будь-якої компенсації (відшкодування) їхньої вартості, враховуючи повномасштабну агресивну війну, яку Російська Федерація розв’язала і веде проти України та українського народу”, – йдеться в тексті документа.

Водночас у законі наголошується, що він “не виключає і не обмежує” права України “вимагати відшкодування шкоди, заподіяної унаслідок повномасштабної агресивної війни, яку Російська Федерація розв’язала і веде проти України з порушенням норм міжнародного права, вчиняючи злочини проти людства”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter