П’ятеро росіян, що тримали цивільних на елеваторі в Тростянці, отримали підозри

Дата: 06 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України встановила п’ятьох російських військових, які утримували цивільних у приміщенні елеватора в Тростянці Сумської області. Росіяни, за інформацією слідчих, не тільки забезпечували утримання потерпілих, а й знущалися з них психологічно, били та регулярно погрожували вбивством.

Тексти підозр опублікували на сайті Офісу генпрокурора.

Фото: Суспільне Суми

Росіяни окупували Тростянець 25 лютого 2022 року. У захопленні брали участь службовці 423 гвардійського мотострілецького полку. Безпосереднім командиром російських військових, які дислокувалися в цьому районі, з 9 листопада 2020 до 10 жовтня 2022 року був підполковник Ярослав Гладких.

Шостого березня росіяни захопили приміщення підприємства “Кононівський елеватор” та влаштували там свій штаб. У групі, що перебувала на елеваторі, були, зокрема, підозрювані: 29-річний Максим Волчек, 30-річний Олексій Рижкович, 29-річний Рустам Ірзаєв, 25-річний Петро Ілюшин та 23-річний Вадим Мітін

За інформацією слідства, підозрювані мали охороняти територію захопленого підприємства. Ввечері 13 березня 2022 року Волчек та Мітін разом з іншими росіянами затримали біля елеватора чотирьох цивільних чоловіків.

Потерпілі були одягнуті в цивільне, не мали із собою жодної зброї та сказали військовим, що вони шукають малолітню дитину одного з них. Та попри це Мітін і Волчек спільно з іншими військовими почали погрожувати цивільним чоловікам зброєю та наказали лягти на землю. Далі військові обшукали потерпілих, забрали їхні особисті речі, наказали піднятися та з опущеними головами йти за військовими. Трьом підозрюваним на руки надягли кайданки, ще одному чоловікові руки замотали скотчем. Усім незаконно затриманим натягли на голови шапки та зафіксували їх липкою стрічкою.

Задля посилення тиску на затриманих одного з них росіяни відвели в бік та вистрілили кілька разів біля нього. Волчек у цей момент ударив чоловіка кулаком у живіт.

Інші потерпілі чули постріли та вирішили, що їхнього друга застрелили, однак невдовзі всіх затриманих знову звели разом. Їх привели до одного з господарських приміщень елеватора, наказали лягти на підлогу та заборонили рухатися. За непокору росіяни обіцяли застрелити потерпілих. У тих умовах підозрювані сприймали подібні загрози цілком реально, наголошують правоохоронці. У такому положенні та без можливості навіть сходити в туалет чоловіків тримали цілу ніч. Увесь час із потерпілими поруч перебували росіяни, зокрема Рижкович та Ірзаєв, – забезпечували незаконне утримання.

У другій половині наступного дня один з невстановлених росіян перевів потерпілих до іншого приміщення в підвалі елеватора. Слідчі наголошують, що в тій кімнаті не було ані природного, ані штучного освітлення, водопостачання чи каналізації. Там також не було жодних меблів та опалення, тож потерпілі постійно відчували пронизливий холод, оскільки на вулиці температура повітря тоді становила близько –10 градусів за Цельсієм.

У день, коли потерпілих перевели до підвального приміщення, туди зайшов Волчек з іншими військовими та наказав забрати двох потерпілих. Їх перевезли до залізничного вокзалу, де також утримували цивільних. Там потерпілих допитували та били.

Решту потерпілих тримали на території елеватора ще чотири дні. 

Військових підозрюють у незаконному затриманні цивільних, утриманні їх у неналежних умовах та в жорстокому поводженні з ними.

Нагадаємо, до 12 років позбавлення волі засудили російського військового з позивним Завуч. За матеріалами справи, від початку повномасштабного вторгнення засуджений був так званим “комендантом” у селищі Лазурне Херсонської області, однак він також контролював Приморське, Круглоозерку, Залізний Порт і територію Чорноморського біосферного заповідника. Засуджений віддавав злочинні накази, а також особисто брав участь у затриманні й катуванні цивільних місцевих із проукраїнською позицією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter