Путін помилував росіянку Севастіді, яку посадили за SMS другу з Грузії

Дата: 07 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Президент Росії Володимир Путін 7 березня в четвер своїм указом помилував Оксану Севастіді – мешканку Сочі, яку у 2016 році засудили до 7 років ув’язнення у справі про державну зраду. 2008-го Севастіді побачила в Сочі потяги з військовою технікою і відправила приятелеві, який мешкав у Грузії, кілька SMS про це.

Про це повідомляє “Медуза”.

За інформацією видання, Севастіді зараз перебуває в Москві, куди її привезли для участі в засіданні Верховного суду, який має перевірити вирок у її справі. При цьому адвокати Севастіді нічого не знають про її прохання про помилування. В указі йдеться, що підставою для нього стали “принципи гуманності”.

Севастіді має намір домагатися скасування вироку і повного виправдання. Про це заявив ТАСС один з її адвокатів Євгеній Смирнов. “Вирок сам по собі незаконний, і так це залишати не можна”, – додав він.

“Медуза” нагадує, що Севастіді звинуватили в тому, що у 2008 році вона зробила кілька фотографій потягів із військовою технікою на вокзалі в Сочі і відправила їх своєму знайомому в Грузію. В інтерв’ю “Медузі” Севастіді стверджувала, що відправляла повідомлення у квітні 2008-го. При цьому, за її словами, звинувачення вважало, що SMS було відправлено в серпні 2008 року (у тому самому місяці в Південній Осетії стався збройний конфлікт між Росією і Грузією).

Севастіді заарештували в січні 2015 року, більше ніж через шість років після того, як вона відправила SMS, про які говорило звинувачення. У березні 2016 року Краснодарський крайовий суд визнав жінку винною і засудив її до семи років в’язниці. Покарання Севастіді відбувала в колонії в Іванівській області; там вона дала для “Медузи” інтерв’ю.

За словами Севастіді, її перший адвокат Руслан Зурнаджян фактично нічого не робив для її захисту і ні разу не прийшов до неї за той час, поки вона перебувала в СІЗО. Зокрема, Зурнаджян не подав апеляційну скаргу на вирок у відведений для цього законом срок. Адвокатська палата Краснодарського краю, перевіривши дії Зурнаджяна, знайшла в них порушення, однак позбавляти його адвокатського статусу не стала, обмежившись попередженням.

23 грудня 2016 року під час своєї щорічної прес-конференції на вирок Севастіді пообіцяв звернути увагу президент Росії Володимир Путін. “На мій погляд, дійсно, це досить жорсткий підхід. Я не знаю деталей, якщо вона щось написала в повідомленнях, то написала те, що бачила. Постараюся розібратися, переглянути суть претензій”, – сказав він.

Оксана Севастіді – не єдина, кого посадили за SMS-листування. Майже аналогічний вирок той самий суддя Краснодарського крайового суду виніс у 2014 році – тоді жительку Сочі Катерину Харебаву засудили до шести років ув’язнення за шпигунство. Харебава також відправила SMS своєму приятелеві, побачивши у 2008 році, незадовго до війни в Грузії, як російська військова техніка рухається в напрямку Абхазії. За словами Севастіді, справи обох жінок вели одні й ті самі слідчий, прокурор і суддя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter