Путін підписав закон про штрафи за цитування “ЗМІ – іноземних агентів” без відповідного маркування

Дата: 01 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії запровадили штрафи за незгадування про статус “ЗМІ – іноземних агентів” при цитуванні повідомлень цих ЗМІ в інших засобах масової інформації. Такі правки до законодавства підписав російський президент Володимир Путін.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Штрафи можуть накласти на журналістів або редакції ЗМІ, які не вказали в публікаціях в інтернеті на статус цитованих ними “ЗМІ – іноземних агентів”. На звичайних користувачів інтернету норма про штрафи поки що не поширюється. Для юридичних осіб максимальна сума штрафу – 50 тисяч рублів (нині це близько 18,5 тисяч гривень).

Раніше в країні запровадили штрафи за незгадування статусу інших категорій “іноземних агентів”, зокрема некомерційних організацій і фізичних осіб, яким російська влада надала такий статус.

Закон, який підписав президент РФ, також передбачає штраф до 30 тисяч рублів (нині 11,1 тисячі гривень) для громадян, які незаконно видають себе за журналістів на масових заходах.

У реєстрі так званих “ЗМІ – іноземних агентів” в Росії станом на 30 квітня – 18 позицій, серед них Радіо Свобода, його регіональні проєкти й інші проєкти медіакорпорації Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода, а також п’ять громадян Росії – фізичних осіб, серед них – троє журналістів, які співпрацюють із Радіо Свобода. Кілька днів тому до реєстру додали й зареєстроване в Латвії інтернет-видання “Медуза”.

Фото обкладинки: TASS

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter