Путін підписав закон про посилення покарання за критику війни та російських окупантів

Дата: 18 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про посилення покарання “за дискредитацію учасників спецоперації”і Спеціальна військова операція (СВО) - так Росія називає геноцидальну війну проти українського народу..

Про це інформує “РИА Новости”.

Розшукуваний Міжнародним кримінальним судом за воєнні злочини президент РФ Володимир Путін

Повідомляється, що під закон потрапляють не тільки військові російської армії, а й так звані “добровольці”, наприклад, найманці ПВК “Вагнер”.

Покарання за нібито “фейки” про окупаційну армію передбачає максимальне покарання – 15 років колонії.

Як відомо, після початку неспровокованого повномасштабного вторгнення РФ в Україну, 4 березня, у російському законодавстві з’явилася норма, що забороняє дискредитацію дій збройних сил Росії.

Як зауважує громадська ініціатива “Кримська ідея” у своєму  моніторинговому огляді, формулювання правових норм у законодавстві виявилося дуже розмитим та залишило багато можливостей для універсального використання цих норм як інструменту тиску на свободу слова, зокрема на думку людей, які виступають проти війни.

Відомо, що проросійський кримський блогер Олександр Таліпов у своїх телеграм-каналах публікує персональні дані кримчан, які підтримують Україну. Внаслідок скарг Таліпова кримчан притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності за “дискредитацію” окупаційної армії. 

У квітні 2022 року на півострові стало поширеною практикою оприлюднення відеозаписів із затриманими громадянами України в тимчасово окупованому Криму, які, ймовірно, під примусом просять вибачення в окупаційних військовослужбовців.

За оцінкою правозахисної організації “Кримський процес”, за рік повномасштабної неспровокованої війни Російської Федерації проти України окупаційна влада в Криму склала 247 протоколів за “дискредитацію збройних сил РФ”, заклики до миру та висловлювання проукраїнської позиції.

Кримська правозахисна група нагадує, що переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом Росія не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter