За рік великої війни росіяни склали 247 протоколів проти кримчан за антивоєнні виступи

Дата: 24 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

За рік повномасштабної неспровокованої війни Російської Федерації проти України окупаційна влада в Криму склала 247 протоколів за “дискредитацію збройних сил РФ”, заклики до миру та висловлювання проукраїнської позиції.

Про це йдеться у дослідженні правозахисної ініціативи “Кримський процес” щодо практики застосування статті 20.3.3 російського кодексу про адмінпорушення на окупованій території півострова.

Згідно з результатами постійного спостереження, із 247 адміністративних справ, лише 8 було закрито або відхилено, 4 ще розглядаються, а за 235 незаконні “суди” призначили покарання.

Аналіз застосування цієї статті показав, що значна кількість переслідувань стосується осіб, які розміщують критичні, пацифістські чи проукраїнські повідомлення у соціальних мережах. Від загальної кількості всіх порушень частка інтернет-протестів становить 45%.

“У деяких випадках наявність дискредитації чи спрямованість висловлювань про російську армію викликає суттєві сумніви, проте жодного разу суд не призначав лінгвістичних експертиз”, — наголошують автори у дослідженні.

Серед таких прикладів оприлюднення відео ешелону з військовою технікою. Згідно з ухвалою суду, діями з оприлюднення військової техніки кримчанин “дискредитував використання збройних сил” російської армії.

На другому місці серед справ про адміністративні правопорушення цього типу — боротьба з українськими піснями, гаслами та усним висловлюванням невдоволення з приводу війни чи дій “головнокомандувача” російської армії.

Загалом протягом року за любов до українських пісень у Криму постраждали щонайменше 14 осіб, з яких 11 додатково притягли до відповідальності за іншими статтями адмінправопорушень та позбавили волі на строк від 5 до 15 діб.

За інші усні форми дискредитації окупаційна “поліція” та “суди” притягнули до відповідальності не менше 57 осіб. Як зазначають дослідники, розглядаючи ці справи, суд переважно не допитує свідків правопорушення, а спирається на матеріали справи, надані “поліцейськими”.

Серед інших форматів вираження незгоди з війною, зафіксовані такі, як закидання яйцями військової частини, пошкодження банерів та наклейок із символікою “спецоперації” або зображеннями Путіна, а також дія, яка у судовій ухвалі описана таким чином: “публічно приколов голку з прапором України в продукт (заморожений м’ясний виріб), чим висловив свою незгоду з діями російських збройних сил”.

Загалом за рік досліджень у “Кримському процесі” прийшли висновки, що застосування статті 20.3.3 російського КоАП на окупованій території півострова має на меті не профілактику правопорушень, а виключно придушення антивоєнних і проукраїнських настроїв, що зростають.

Як відомо, після початку неспровокованого повномасштабного вторгнення РФ в Україну 4 березня у російському законодавстві з’явилася норма, що забороняє дискредитацію дій озброєних сил Росії. Як зауважує громадська ініціатива “Кримська ідея” у своєму  моніторинговому огляді, формулювання правових норм у законодавстві виявилося дуже розмитим та залишило багато можливостей для універсального використання цих норм як інструменту тиску на свободу слова, зокрема на думку людей, які виступають проти війни.

Відомо, що проросійський кримський блогер Олександр Таліпов у своїх телеграм-каналах публікує персональні дані кримчан, які підтримують Україну. Внаслідок скарг Таліпова кримчан притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності за “дискредитацію” окупаційної армії. 

У квітні 2022 року на півострові стало поширеною практикою оприлюднення відеозаписів із затриманими громадянами України, які, ймовірно, під примусом просять вибачення в окупаційних військовослужбовців. За перші пів року війни громадська ініціатива зафіксувала 112 випадків притягнення кримчан до адміністративної відповідальності за ст. 20.3.3 КпАП (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки або виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень у вказаних цілях”).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter