Путін наказав заблокувати територію “Азовсталі” та припинити штурм

Дата: 21 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Росії Володимир Путін віддав наказ міністру оборони РФ Сергію Шойгу припинити штурм території заводу “Азовсталь” та встановити там блокаду. 

Про це повідомили на сайті Кремля. 

Територія заводу. Скриншот відео Маріупольської міськради

На території заводу нині знаходяться бійці 36-ї бригади морської піхоти ВМС України та полку “Азов”, а також цивільні, зокрема діти та літні люди. Про штурм території говорили бойовики “ДНР”, а також російські військові у телефонних розмовах, які перехоплювала СБУ. 

Україна неодноразово закликала Росію відкрити гуманітарний коридор, аби врятувати людей звідти. З закликом про допомогу з евакуацією до світових лідерів та Папи Римського виступав й командир 36-ї бригади Сергій Волина, який назвав “Азовсталь” пеклом на землі. 

Лист до Папи Римського, який тримає командир 36-ї бригади морської піхоти ВМС України Сергій Волина. Фото: Маріупольська міськрада

Путін назвав штурм території недоцільним: “Це той випадок, коли ми повинні думати, тобто ми завжди повинні думати, але в цьому випадку тим більше про збереження життя і здоров’я наших солдатів і офіцерів. Не треба лізти в ці катакомби й повзати там під землею цими промисловими об’єктами. Заблокуйте цю промислову зону так, щоб муха не пролетіла”.

Останніми днями Росія вже декілька разів висувала ультиматуми до українських захисників, аби ті здались у полон. Українські військові їх відкидали як неприйнятні. Вчергове про такий ультиматум сказав й Путін: “Запропонуйте ще раз усім, хто досі не склав зброї, зробити це. Російська сторона гарантує їм життя та гідне поводження з ними відповідно до відповідних міжнародно-правових актів. Усім, хто поранений, буде надано кваліфіковану медичну допомогу”.

Напередодні президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю французькому каналу BFMTV назвав те, що Росія коїть у Маріуполі, не війною, а терористичною операцією. 

Росія депортувала чимало маріупольців на територію РФ та окуповані нею території України. Також тисячі людей утримують у фільтраційних таборах, а містянам, які залишаються у Маріуполі, не дозволяють виходити з дому без перепусток, змушують одягати білі пов’язки та малювати символ “Z” на автівках. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter