Путін може перемогти через дискусії в США і вагання Європи – очільник МЗС Литви

Дата: 13 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що через вагання західних союзників у подальшій підтримці України Кремль знову може повірити у свою перемогу у війні. 

Про це заявив глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс для преси перед зустріччю міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, інформує “Європейська правда“.

Габріелюс Ландсбергіс

За його словами, розшукуваний Міжнародним кримінальним судом Володимир Путін готується здмухувати пил зі своїх планів на день перемоги, які він відклав на полицю на деякий час. 

“Але, побачивши дискусії у Вашингтоні, неспроможність Європи рухатися далі в питанні військової підтримки України та щораз більший тиск на українські сили на фронті, він, думаю, зараз може радісно почати планувати знову. Гадаю, Європа була спроможна тиснути так, щоб єдиний день перемоги в цій війні міг бути в Києві й святкували українці. Але тепер, схоже, ситуація знову непевна”, – сказав Ландсбергіс. 

Він зауважив, що ЄС уже демонстрував спроможність ухвалювати дуже важливі рішення та показував лідерство.

“Зараз час, щоб ми знову зробили це”, – додав очільник зовнішньополітичного відомства Литви.

Литовського міністра запитали, чи, на його думку, не час Україні почати думати про перемовини з огляду на всі поточні обставини. На що він відповів заперечно.

“Будь-які припинення вогню, будь-які перемовини – це шлях до дня перемоги в Москві. Путін дуже активно над цим працював. І такий день може настати. День, коли українці не зможуть далі воювати, тому що ми не можемо надати їм зброю… Тут не можна “зійтися посередині”… Якщо дійде до припинення вогню і ми спробуємо це провернути з аргументами, що ми захистили Київ, інші українські території, – буде чітко зрозуміло, що це перемога Путіна”, – відповів Ландсбергіс.

Тим часом глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна блокує і надалі блокуватиме виділення траншу в 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який фінансує військову допомогу Україні.

Сійярто на пресконференції в Брюсселі за підсумками засідання очільників МЗС країн ЄС поскаржився, що на Угорщину чинили “надзвичайний тиск”, щоб вона погодилася на виділення 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру.

“Звісно, я це не підтримав, оскільки ми й далі дотримуємося позиції, що, поки не отримаємо від антикорупційного агентства України гарантії, що (угорський банк. – Ред.) OTP чи будь-яку угорську компанію не вноситимуть до переліку міжнародних спонсорів війни на підставі надуманих звинувачень, ми не можемо рухатись уперед у цьому питанні”, – сказав він.

Рішення про внесення банку до списку спонсорів війни НАЗК ухвалило через позицію керівництва банку продовжувати діяльність у Росії та визнання так званих “Донецької та Луганської народних республік”

Як відомо, Угорщина місяцями блокує виділення коштів через те, що українське НАЗК внесло найбільший угорський банк – OTP Bank – до списку спонсорів війни.

На початку жовтня Україна вилучила OTP Bank зі списку, задовольнивши одну з ключових вимог Будапешта. Однак Угорщина стверджує, нібито Україна не надала гарантій про те, що ситуація з OTP Bank чи будь-яким іншими угорським підприємством ніколи не повториться, тому продовжує утримувати своє вето.

У травні НАЗК оголосило, що внесло OTP Bank до списку спонсорів війни через позицію керівництва банку продовжувати діяльність в РФ та визнання незаконних збройних формувань, що називають себе “ДНР” та “ЛНР”.

Після цього в Будапешті заявили, що блокуватимуть виділення нових траншів з Європейського фонду миру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter