НАЗК вже внесло 25 провідних компаній світу до списку міжнародних спонсорів війни: чому це важливо?

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Національне агентство з питань запобігання корупції вже внесло 25 провідних світових компаній до переліку міжнародних спонсорів війни. Виробники косметики та харчових продуктів, банки та нафтоперевізники потрапили до переліку через те, що продовжують вести свій бізнес у Росії та сплачувати там податки, фінансуючи війну проти України.

Про це повідомили в НАЗК.

Фото: Київ 24

“Окрім податків, які надходять до бюджету РФ, за які потім, зокрема, утримується російська армія, згідно з російським законодавством, такі корпорації змушені сприяти призову працівників до армії та бути залученими ресурсами до мобілізаційних заходів. До того ж російськими підрозділами іноземних компаній керують російські менеджери, які здебільшого публічно підтримують війну проти України”, – зазначили у НАЗК, пояснюючи важливість внесення компаній до переліку спонсорів війни.

Так, мета НАЗК у тому, щоб зробити так, щоб провідним компаніям було репутаційно невигідно співпрацювати з агресором. Отже, вони мають закрити свій бізнес у Росії та усвідомити позицію усього цивілізованого та демократичного світу. 

Усі внесені до цього переліку компанії потрапляють до бази даних World-Check, що здійснює облік осіб і організацій з підвищеним ризиком та використовується в усьому світі для виявлення та управління фінансовими, регуляторними та репутаційними ризиками.

“Цією базою даних користуються міжнародні інвестори та інші компанії. Тому, коли НАЗК вносить компанію до переліку, вона автоматично відображається в базі даних червоним кольором. Таким чином той, хто хоче співпрацювати з такою компанією бачить, що це дуже ризиковано репутаційно та фінансово”, – додали в агентстві.

Після внесення до переліку спонсорів війни деякі відомі компанії вже заявили, що це прямо вплинуло на їхні економічні показники. 

За даними KSE Institute на 5 березня 2023 року, кількість компаній, що продовжують діяльність у Росії, становить 1 222. Ще 502 зберігають свою присутність на російському ринку, але скоротили інвестиції в російський ринок.  

Раніше ZMINA писала, що НАЗК уже внесло до переліку, зокрема: китайські Xiaomi й Great Wall, угорський OTP Bank, австрійський Raiffeisen Bank International, французьку мережу Auchan та інші компанії. 

Нагадаємо, що Національне агентство з питань запобігання корупції вже внесло до переліку спонсорів та причетних до розв’язаної Росією війни 24 тисячі осіб. Частиною цього проєкту є міжнародний реєстр спонсорів російської війни. Переглянути його можна на платформі “Війна та санкції”. На сайті є розділ як з юридичними, так і з фізичними особами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter