Путін дозволив російським силовикам нишпорити в автівках кримчан, щоб шукати зброю та вибухівку

Дата: 31 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Росії Володимир Путін вніс зміни до порядку, згідно з яким у регіонах РФ та окупованих нею територіях України встановлюють різні рівні терористичної небезпеки. Тепер “жовтий рівень” небезпеки, який окупанти запровадили в Криму ще торік, дозволяє нишпорити в автівках мешканців півострова, щоб шукати зброю та вибухівку. 

Відповідний указ опублікували на сайті російського офіційного інтернет-порталу правової інформації. 

Ілюстраційне зображення російського силовика в окупованому Севастополі. Фото: Reuters
Високий рівень терористичної небезпеки в російських регіонах, що межують з Україною не тільки суходолом, але й морем, ввели ще торік. Поширили ці правила й на окуповані українські території. 

Водночас там нагнітають паніку, наприклад у Криму поширюють брехню про те, як у батьківських чатах школярів невідомі просять відкрити газові конфорки, щоб влаштувати вибухи в багатоповерхівках. 

До внесення змін у відповідний порядок рівень терористичної небезпеки доводилося продовжувати кожні 15 днів – тепер цього не потрібно. Окрім цього, раніше огляд автівок дозволяли лише в “червоних зонах”, а тепер дозволили й у “жовтих”. 

Людям, які змушені жити в “жовтій зоні” терористичної небезпеки в Росії чи на окупованих нею територіях, відвідувати людні місця пропонують лише за нагальної потреби та лише з документами, що посвідчують особу. 

Нагадаємо, що українські розвідники з минулого року попереджають – через повільну мобілізацію російські спецслужби планують вчинити серію терактів, звинувативши в них Україну. 

Звинувачення російської влади в плануванні та скоєнні терактів на власній території лунають не вперше. У 1999 році в Росії сталася серія терактів з підривом житлових будинків, у вчинені яких офіційно звинувачували “чеченських бойовиків”. Відбувалося це на тлі підготовки до Другої Чеченської війни та приходу до влади в країні Володимира Путіна. Колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко, якого отруїли 2006 року в Лондоні, прямо звинувачував у підготовці атак російських спецслужбовців та був одним з авторів книжки “ФСБ підриває Росію”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter