Псковських десантників звинувачують у катуваннях та вбивстві українського офіцера СБУ

Дата: 09 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України ідентифікувала двох російських десантників Дениса Суворова та Аслана Каскулова, яких підозрюють у порушенні законів та звичаїв війни, зокрема жорстокому поводженні з цивільним населенням та умисному вбивстві. 

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Загиблі Теліженко та Побігай, скриншот з відео “Радіо Свобода”

Слідство встановило, що в лютому–березні 2022 року підполковник Денис Суворов, командир 175 окремого розвідувального батальйону 76 десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних сил РФ з Пскова та заступник капітана цієї ж дивізії Аслан Каскулов організовували так звані зачистки на окупованій частині Київщини.

Зокрема, 6 березня 2022 року вони перебували у командному пункті в лісосмузі поблизу селища Ворзель Київської області. Інші російські військовослужбовці привели туди двох затриманих чоловіків: Олексія Теліженка та Бориса Попова.

Теліженко був полковником, помічником ректора академії СБУ. Його наказали прив’язати до дерева, а іншого потерпілого покласти на землю. Чоловіків жорстоко побили. Після цього Суворов почав катувати Теліженка. Він завдав чисельних ударів ногами й руками по голові й тулубу, в район грудної клітини та ребер, що призвело до важких травм у потерпілого. Після цього встромив дерев’яний кілок в рану на голові Теліженка, що завдало йому неабияких фізичних страждань. В СБУ розповіли, що тортури тривали декілька годин.

Каскулов наказав іншому потерпілому взяти пістолет системи ʺЯригінаʺ та застрелити Теліженка. Той відмовився. Далі Суворов наказав військовослужбовцям РФ відв’язали потерпілого та кинути до ями, де вночі він помер від холоду та отриманих травм.

Після звільнення Київщини на початку квітня 2022 року тіло Теліженка та ще одного закатованого мешканця Бучі Олексія Побігая, знайшли у ямі.

За скоєне Суворову та Каскулову загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, що працівник архівного відділу Бучанської міської ради Ігор Бартків розповів під час презентації проєкту “Биківня, Бабин Яр, Буча – між масакрою та пам’яттю про неї”, що правоохоронці ідентифікували 572 людей, які загинули у Бучанській громаді. Це не лише мешканці Бучі, але й приїжджі, зокрема і ті люди, які намагалися евакуюватися. Також 379 людей померли внаслідок неотримання медичної допомоги й хронічних хвороб. Наймолодшому вбитому  – 1,7 року, а найстаршій – 101. 




Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter