Психоневрологічні інтернати треба евакуювати подалі від зони АТО

Дата: 10 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

Людей, що перебувають у психоневрологічних інтернатах та будинках для людей похилого віку, необхідно евакуювати з територій, що межують з зоною АТО, та надати їм психологічну підтримку.

Як повідомляє офіційний сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, такого висновку дійшла моніторингова група з представників Секретаріату Уповноваженого, а також громадських організацій “МАРТ” та “Центр інформації про права людини”, яка відвідала психоневрологічні інтернати, будинки для людей похилого віку, інтернати для дітей та інші заклади у Дзержинську, Артемівську, Красному Лимані та Слов’янську. Робочу поїздку було здійснено в рамках реалізації національного превентивного механізму (НПМ).

У Дзержинську, що зазнає обстрілів, ситуація найважча: у стаціонарному відділенні Територіального центру соціального обслуговування Дзержинської міськради перебувають 70 людей похилого віку та інвалідів. У місті відсутнє водопостачання, що відбивається на роботі закладу. До того ж підвал будівлі не пристосований для переховування від обстрілів.

Загальноосвітня школа-інтернат Дзержинської міськради, де навчається 327 дітей, переведена на дистанційне навчання після того, як у сусідний будинок влучив снаряд.

Моніторингова група зафіксувала, що у Артемівському психоневрологічному інтернаті, де перебувають 367 чоловіків, через постійні звуки обстрілів підопічні налякані та бояться виходити на вулицю. Окрім того, до інтернату евакуювали 54 людей зі Старомихайлівки, і тепер ліжок, ковдр, постільної білизни на всіх не вистачає. Транспортного сполучення з Артемівськом інтернат не має.

Цих людей треба терміново вивозити, не чекаючи, поки в заклад, де вони перебувають, потраплять снаряди“, – заявила учасниця моніторингової групи Тетяна Печончик, голова “Центру інформації про права людини”.

За її словами, люди мають бути вивезені по можливості всі разом, адже стрес від переїзду може бути додатково посилений руйнуванням соціальних зв`язків.

Як зазначила працівник Секретаріату Уповноваженого Олена Темченко, складається враження, ніби центральні та обласні органи влади не займаються цими закладами, які їм підпорядковані. Вона також зауважила, що люди, що були евакуйовані з таких закладів в зоні бойових дій, потребують психологічної допомоги.

За наслідками моніторингових візитів до Донецької та Луганської областей Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська в черговий раз звернулася до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням вжити негайних заходів з евакуації підопічних та персоналу установ системи освіти, охорони здоров’я та соціального захисту до безпечних регіонів України. На думку Уповноваженого, саме ці категорії населення наразі опинилися у найбільш складному становищі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter